Kivizsgálás indul a bántalmazaott besztercei kislány ügyében

Fegyelmi kivizsgálást indítottak a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnáziumban, ahol egy ötödikes kislányra támadt két vele egykorú fiú.

Iulian Vlad, az intézmény igazgatója azt nyilatkozta vasárnap az Agerpres hírügynökségnek, hogy a jövő héten a fegyelmi bizottság kivizsgálja az esetet, de tagadta, hogy etnikai konfliktusról volna szó.

"Ez egy hamis konfliktus. Gyerekek közötti vitáról volt szó. Mindenképpen kivizsgáljuk, mert nem tűrünk semmiféle erőszakot az iskolában. Nálunk nem volt, és nem is lesz etnikai konfliktus. A mi jelszavunk az egység a sokféleségben. Mindig is jó viszony volt köztünk és a magyar tagozat között, a gyerekek békésen játszanak egymással. Természetesen az esetet kivizsgáljuk. Ilyen incidensre bármikor sor kerülhet ugyanazon etnikumú gyerekek között is, és semmi hasonlót nem tűrünk" - nyilatkozta Iulian Vlad.

Hétfőre bekérették az iskolába az érintett gyerekek szüleit is.  Monica Buboly, a Beszterce-Naszód megyei tanfelügyelőség szóvivője arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a tanfelügyelőség képviselői szintén részt vesznek az eset tisztázásában.

Az incidenst az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezte jelezte egy közleményben azt állítva, hogy az agresszióra azért került sor, mert a kislány magyarul beszélt.

A közlemény szerint "a szünetben barátnőivel magyarul beszélő kislányt szeptember 21-én, csütörtökön bántalmazta a két román tagozatos hatodikos diák. Előbb csúnya szavakkal illették, majd esernyővel bántották a románul is jól tudó áldozatot. Egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség országos és Beszterce-Naszód megyei szervezete elítéli a bántalmazók magatartását, felvette a kapcsolatot a kislány szüleivel, akiket támogat az ügy iskolai kivizsgálásában is".

Kapcsolódók

Kimaradt?