Klaus Johannis: az elhúzódó konfliktusok komoly veszélyt jelentenek a térségben

Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta szerdán New Yorkban, az ENSZ 72. közgyűlésén, hogy az elhúzódó konfliktusok komoly veszélyt jelentenek Fekete-tenger térségében.

"Továbbra is foglalkoztat bennünket a régió biztonsági helyzete. Továbbra is tanúi vagyunk, amiként megszegik a nemzetközi jog előírásait és az elhúzódó konfliktusok komoly veszélyt jelentenek Fekete-tenger térségében" - mondta Johannis. Hozzátette: a konfliktusok akadályozzák az együttműködést és történelmi mélypontra süllyesztették a kölcsönös bizalmat.

Johannis kifejtette: megtisztelést jelentene Románia számára, ha ismét hozzájárulhatna a Biztonsági Tanács munkájához. "Románia jelöltsége, hogy a 2020-2021-es mandátumra egy nem állandó helyet kapjon a Biztonsági Tanácsban azzal függ össze, hogy országom következetesen kiáll az ENSZ mellett a haladás, a béke és a biztonság védelmében" - hangsúlyozta Klaus Johannis.

Az államfő az ENSZ székházában szervezett Promoting pace for education. Making education for peace című rendezvényen azt is hangsúlyozta, hogy a nevelés képezi a közös jövő építésének alapját. Véleménye szerint a konfliktusok megelőzésének leghatékonyabb módja az oktatás.

"Megelőzhető a radikalizálódás, ha arra oktatjuk a gyerekeket, hogy tiszteljék a másságot, az emberi jogokat és méltóságot. (...). Támogatni kell a fiatalokat, hogy megismerjék a múltat és tanuljanak belőle, hogy toleránsak legyenek, hogy megértsék, hogy a sokféleség egy kincs, harcoljanak a jogaikért, miközben tisztában vannak azzal, hogy másoknak is vannak jogaik" - mondta Johannis.

Kifejtette: a békére való nevelésnek az iskolai alaptanterv természetes részét kell képeznie. Hozzátette: a modern technológiát a közjó érdekében kell hasznosítani. Az eseményen részt vett többe között Pavel Filip, a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke, Teodor Meleşcanu külügyminiszter, Florin Iordache képviselő, afganisztáni hivatalos személyek.

Meghívta az ENSZ-főtitkárt

Klaus Johannis szerdán New Yorkban találkozott Antonio Guterres-zel, az ENSZ főtitkárával, akit meghívott, hogy tegyen látogatást Romániában. Az elnöki hivatal közleménye szerint a találkozón Johannis megerősítette Románia elkötelezettségét az ENSZ főtitkárának kezdeményezése mellett, amely hatékonyabbá tenné a szervezet tevékenységét.

Címlapi illusztrációnk forrása: presidency.ro

Kapcsolódók

Kimaradt?