Románia az Emberi Jogok Európai Bíróságának 620 ítéletét még nem hajtotta végre

Csaknem 10 ezer olyan ítéletet tart számon az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), melyeknek máig nem tettek eleget az Európa Tanács tagállamai, bizonyos esetekben már 25 éve várat magára a törvényszék döntésének végrehajtása - írta szerdán a Politico brüsszeli hírportál.

Az összeállítás szerint a legtöbb verdiktet Olaszország nem hajtotta végre (2219), amelyet Oroszország (1540), Törökország (1342), Ukrajna (1172), Románia (620), Magyarország (464) és Görögország (309) követ.

A 47 tagú páneurópai szervezetnek mindössze egy olyan tagállama van, amely a strasbourgi bíróság minden eddigi ítéletének eleget tett, de a lap ezt nem nevezte meg.
 
Mint írták, ez azt jelenti, hogy bizonyos jogsértő gyakorlatokat a bírósági döntések dacára sem számoltak fel Európában, például a HIV-pozitív rabok görögországi elkülönítését.

Amikor a bírói fórum egy ügyben megállapítja a jogsértés tényét, akkor általában elrendeli a panaszos kárpótlását és felszólítja az érintett országot a szükséges intézkedések meghozatalára a kifogásolt helyzet orvoslása érdekében, konkrétan azonban nem szabja meg, milyen változtatásokra van szükség, és a továbbiak nemzeti szinten dőlnek el.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a szervezet legnagyobb hiányosságának nevezte, hogy nem sokat tudnak tenni, ha valamely tagország nem akarja végrehajtani az EJEB ítéletét.

"A munkánk az együttműködésen és a jóhiszeműségen alapul. Nagyon nehéz hatást elérni, ha ezek nincsenek meg. Hiányoznak azok az eszközök, amelyekkel segíthetnénk azon országoknak, amelyek visszautasítják a segítséget" - mondta a lett biztos.

A Politico arról is beszámolt, hogy az ilyen esetek száma az ezredforduló után ugrott meg ennyire, 2001-ben csak 2624 végrehajtatlan ítéletet tartottak számon.

Kapcsolódók

Kimaradt?