Székelyzászló-ügyben szólalt fel Márton Árpád képviselő

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a képviselőház keddi ülésén napirend előtti felszólalásában emlékeztetette a jelenlévőket a Nemzeti Megmentési Front azon ígéretére, hogy garantálják a nemzeti kisebbségek személyi és kollektív jogainak alkotmányos, illetve törvényes szabályozását. A Kovászna megyei honatya elmondta, hogy 2005-ben a Tăriceanu-kormány idején beterjesztett kisebbségi törvényt a mai napig nem fogadták el.

„Ha ezt a törvény elfogadtuk volna, akkor világos lenne a prefektus urak számára, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk van használni nemzeti szimbólumaikat” – vélekedett a képviselő, majd emlékeztetett az alkotmány 6. cikkelyére.marton

„A hatodik paragrafus kimondja, hogy az állam elismeri és szavatolja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek azon jogát, hogy kifejezzék etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásukat. Ennek értelmében egy zászló kitűzése az identitás kifejezése” – hangsúlyozta Márton Árpád.

Annak kapcsán, hogy a belügyminiszter a székely zászló kitűzésének büntetőjogi következményeiről beszélt, a képviselő elmondta, az alkotmány garantálja a nemzeti kisebbségek identitásának a kifejezését, márpedig a zászló kitűzése egy ilyen hovatartozás kifejezését jelenti és közhivatalnok révén történő korlátozása az, ami a büntető törvénykönyvbe ütköző cselekedet.

Kimaradt?