Carmen Dan: már folynak a tárgyalások a riasztási rendszer kialakításáról

Az Országos Hírközlési Hatósággal (ANCOM) tárgyal Mihai Tudose kormányfő egy olyan rendszer kidolgozása érdekében, amelynek révén sürgősségi helyzetekben gyorsan riasztani lehet a lakosságot - mondta Carmen Dan belügyminiszter, Klaus Johannis államfő hétfői közleményére reagálva.

A vihar által sújtott Temesvárra kiszálló belügyminiszter azt nyilatkozta: már megkezdődtek a tárgyalások a mobiltelefon-szolgáltatókkal egy riasztási rendszer kialakításáról, és Mihai Tudose kormányfő jelenleg éppen az illetékes tárcák vezetővel és az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) képviselőivel tárgyal ez ügyben.

Carmen Dan ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a kormány készenléti igazgatósága (DSU) által kidolgozott alkalmazást csak mintegy százezren töltötték le eddig, pedig ingyenes és nagyon hasznos sürgősségi helyzetekben.

A belügyminiszter kijelentéseivel az államfő hétfői közleményére reagált, amelyben Klaus Johannis krízishelyzetekben használható gyorsriasztási rendszer kiépítését kérte a kormánytól. Az elnök szerint a vasárnap pusztító vihar felfedte hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén.

Kapcsolódók

Kimaradt?