Bukarestig gyalogol a kiskapusi polgármester – az ivóvízgondokra hívja fel a figyelmet

Gyalog tervez a fővárosba menni a Szeben megyei Kiskapus polgármestere, Daniel Tudor Mihalache, hogy ily módon hívja fel a központi közigazgatás figyelmét az általa képviselt település súlyos ivóvízgondjaira. 

Az elöljáró közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben felidézi, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik feltétele volt a környezetvédelmi problémák rendezése, ezért Románia 11 évvel ezelőtt felvállalta, hogy infrastrukturális befektetéseket valósít meg a két súlyos környezeti gondot jelentő településen: Kiskapuson és Zalatnán. A csatlakozás után azonban a kormáy nem ültette gyakorlatba a projekteket.

Daniel Tudor Mihalache közölte: Kiskapus városa jelenleg a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó forrásból szerzi be a nyers (szűretlen és tisztítatlan) vizet, a törvény által megszabott áron, vagyis 1000 köbméter nyersvízért 50 lejt fizet. Ez a legmagasabb ár, amit Romániában fizetni kell olyan vízért, ami ráadásul nem is iható - teszi hozzá a polgármester. 

Mihalache a gyalogos meneteléssel akarja felhívni a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét, hogy kötelesek betartani válallásaikat. Tájékoztatása szerint már számos alkalommal járt a fővárosban a város ivóvízgondjainak megoldása érdekében. 'Több ezer kilométert tettem meg hiába, mert kormányaink nem értik, milyen fontos a 21. században az ivóvíz, főleg, hogy az európai közösség tagjai vagyunk' - olvasható az elöljáró közleményében. 'Most ismét meg fogom tenni ezt az utat, de nem autón vagy vonaton, hanem gyalog, egy zarándokúton, amit azért vállalok, hogy a hatóságok lehetővé tegyék számunkra a normális életet' - írta Kiskapus polgármestere. 
 

Kapcsolódók

Kimaradt?