Önmagukat és egymást ünnepelték a tűzoltók

Hargita megye is bekapcsolódott a román tűzoltóság napjának ünneplésébe: az önkéntes és a hivatásos tűzoltók Csíkszereda főterén mutatták be szerdán hősies munkájuk eszközeit, míg Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen, Gyergyóhollón és Balánbányán nyílt kapukkal várták az érdeklődőket a parancsnokságokon.

A román tűzoltóság fennállásának 169 éves évfordulóját ünnepelték szerdán Románia-szerte, ekkor emlékeznek ugyanis az 1848-as bukaresti Dealul Spirii-i csatára, amelynek emlékére megalakult a román tűzoltóság.

A Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőséghez a szentegyházi, lövétei, tusnádfürdői, csíkszentkirályi, csíkszentdomokosi és a gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltók is csatlakoztak az országos megemlékezésben.

Az ünnep alkalmából délelőtt 10 órától a csíkszeredai Szabadság téren bárki megtekinthette a felügyelőség és az önkéntesek gépparkját. Az akció elsősorban a gyermekek számára  volt érdekes, ők igyekeztek is kipróbálni a járműveket. A főtéren egy sátrat is felállítottak, amelyben a katasztrófa esetén teendőket ismertették, erre vonatkozó tájékoztató anyagokkal is ellátták az érdeklődőket.

Délben katonai és vallási ceremóniát tartottak, köszöntőbeszédek hangzottak el, egyes tűzoltókat előléptettek. Ezek után gyakorlati bemutatót tartottak ugyancsak a főtéren: tűzoltást, magasból való mentést és műszaki mentést színleltek a hősiességükről ismert tűzoltók.

Megkoszorúzták továbbá Berze Sándor tűzoltó sírját Székelyszentkirályon, aki 1965-ben egy bukaresti tűzvészben végrehajtott munkája során vesztette életét, valamint Gecző Ernes József tűzoltó sírját Csobotfalván, aki 1967-ben egy galaci tűzvész áldozata lett.

 

Kimaradt?