Villám csapott a Szent Péter-bazilikába

A római katolikus egyház első számú szentélyébe, egyenesen a Vatikáni Szent Péter-bazilika kupolájába csapott a villám 2013. február 11-én, azon a napon, amelyen XVI. Benedek pápa bejelentette, hogy február 28-án lemond.

A pápa megrendült egészsége miatt mondott le, érezte már élemedett korát – idézte a katolikus egyházfő bátyját, Georg Ratzingert a dpa. A Spiegel szerint testvére már hónapok óta tudott XVI. Benedek lemondási terveiről.

vatikanvillam

A lemondását bejelentő XVI. Benedek pápa kérte, hogy hívják össze a konklávét a következő katolikus egyházfő megválasztására. Értesülések szerint a konklávé március közepén ül össze. „Húsvétra meglesz az új pápánk" – mondta Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

A szóvivő Angelo Sodano bíborosnak, volt szentszéki államtitkárnak, a bíborosi kollégium vezetőjének szavait idézve „derült égből villámcsapásnak" nevezte XVI. Benedek bejelentését. Néhány óra múlva konkrétan lecsapott a villám. Rómában ugyan borús idő volt hétfőn egész nap, sokan mégis baljós jelként értelmezik a jelenséget, hiszen már évszázadok óta nem volt rá példa, hogy önként lemondjon a pápa, ilyen is csak egyszer történt. 

Kimaradt?