Sosem késő: új ábécéje lesz Kazahsztánnak

Bemutatták hétfőn a kazah parlamentben a közép-ázsiai ország új, latin betűs ábécéjét.

"A törvényhozás ma megvitatta a kazak nyelv új ábécéjét, amelyre a nyelvtudományi intézet illetékes munkacsoportja tett javaslatot. A 25 betűből álló ábécét a parlament jóváhagyta" - jelentette be Erden Kazsibek, a nyelvtudományi intézet igazgatója.

Az új ábécé maximálisan alkalmas lesz a modern technológiák használatának szempontjából. "Az internet korában, a technológiai fejlődés századában élünk, az egész ifjúság gyakorlatilag jól tud európai nyelveket, elsősorban az angolt. Ezért a gyakorlatiasság szemszögéből indultunk ki oly módon, hogy a latin ábécé 26 betűje visszaadja a kazak nyelv minden hangját. Ma megvitattuk a 25 betűből álló egységes kazak ábécé változatát, amelyben nem szerepel az x betű" - magyarázta az igazgató.

Kazsibek elmondta, hogy az új ábécét a kazak és a külföldi értelmiség aktív részvételével dolgozták ki. "Még nem fogadták el, most fog megkezdődni társadalmi vitája" - tette hozzá.

A kazak ábécé jelenleg a kazak nyelv cirill betűs írására szolgál. 42 betűből áll, 33 az orosz ábécéből származik.

Nurszultán Nazarbajev kazah államfő egy korábbi cikkében arról írt, hogy 2017 végére kell elfogadni az egységes latin betűkön alapuló kazak ábécét, és 2018-tól meg kell kezdeni felkészíteni a pedagógusokat annak oktatására, és a középiskolásokat az új ábécé elsajátítására. Azt tervezik, hogy 2025-re valósul meg a teljes átmenet a latin betűs ábécére a társadalom minden szegletében.

Kimaradt?