Az RMDSZ tiltakozik az új ukrán oktatási törvény ellen

Kisebbségellenesnek, az európai értékek megtagadásának tartja Ukrajna kedden elfogadott új oktatási törvényét az RMDSZ, amely pénteken kiadott állásfoglalásában tiltakozott az ukrán parlament döntése ellen, teljes szolidaritásáról biztosítva a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román közösséget.

A szervezet elfogadhatatlannak tartja az anyanyelven történő oktatás óvoda és általános iskola szintjére való korlátozását, a kizárólagosságra törekevő, a kisebbségi közösségeknek választási lehetőséget nem biztosító szándékot. Úgy vélik, a kezdeményezés egyértelmű jogtiprás, amely csak arra hivatott, hogy ellehetetlenítse a többség-kisebbség párbeszédét.

"Mi, kisebbségben élő magyarok államalkotó tényezőkként, értékalkotó polgárokként akarunk élni abban az országban, ahol születtünk, amelynek tagjai vagyunk. Törekvéseinket sosem más ellenében határoztuk meg, hanem a békés együttélés, a fennmaradás és gyarapodás jegyében. Ezután sem kívánunk másként cselekedni" - olvasható az állásfoglalásban.

Az RMDSZ felkérte az ukrán államfőt, "ne mondjon igent az ukrán parlament asszimilációs törekvésére", és ne hirdesse ki a törvényt.

Az ukrán parlament kedden fogadta el az új oktatási törvényt, amely három év átmeneti idő után megfosztja a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől. A középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?