FRISSÍTVE - Ideiglenesen bolyais diákok lesznek a katolikus gimnázium tanulói

FRISSÍTVE: Megszületett pénteken a döntés a Maros megyei tanfelügyelőségen: a Bolyai Farkas Elméleti Líceum ernyője alá kerülnek, de saját épületükben maradhatnak a marosvásárhelyi katolikus gimnázium diákjai és tanárai – tájékoztatta a Maszolt a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője.

Csíky Csengele elmondta, erről tanfelügyelőségi vezetőtanácsi határozat született, amelynek szövegét még nem látta. „A Bolyai-gimnáziumba fogják reál intézményként besorolni az iskolánkat, de nem tudom, hogy az intézkedésnek milyen jogi formája lesz, miként fogják ezt lebonyolítani” – mondta a szóvivő.

Csíky Csengele emlékeztett: a katolikus gimnázium szülői közössége már februártól ezt a jogi megoldást tartotta a legjárhatóbb útnak. „E szerint a diákok a Bolyaiban folytatják, a tanév alatt pedig elő lehet készíteni a katolikus gimnázium következő alapítási okiratait. Így a 2018/2019-es tanévben már újra létezhet az iskola" – magyarázta. 

A szóvivő szerint a diákok számára is megnyugtatóbb ez a megoldás, mintha az Unirea Főgimnáziumban folytatták volna hétfőtől a tanulmányaikat. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az intézkedéssel a katolikus gimnázium jogi személyisége megszűnik. "Tehát egy magyar iskolával kevesebb lesz Marosvásárhelyen. Ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Tehát ez csak ideiglenes megoldás lehet" – jelentette ki.

Csíky Csengele úgy véli: sok tényező szerencsés együttállása vezetett el a pozitív megoldáshoz. E tényezők közé sorolta azt, hogy hétfőn kezdődik a tanév, és nem lehetett már tovább halogatni a döntést, de szerinte a szülők erős nyomása, a romániai magyar politikai pártok és szervezetek összefogása, a római katolikus egyház tüntetése és a magyar kormány határozott fellépése is segítette a megoldást. 

Ioan Macarie Maros megyei főtanfelügyelő az Agerpresnek megerősítette: a katolikus gimnázium diákjai abban az épületben folytatják a tanulmányaikat, amelyben eddig is tanultak, csupán az iskola adminisztratív ügyei kerülnek át a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz mindaddig, amíg lezárulnak az iskola létrehozásával kapcsolatos perek. 

FRISSÍTÉS: Amint lehet, újralapítják az iskolát

Mihelyt a jogi helyzet lehetővé teszi, az RMDSZ kezdeményezni fogja a katolikus gimnázium újraindítását. "Az önkormányzatban az egyházzal közösen újrakezdjük az iskola alapításának folyamatát" – jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Sepsiszentgyörgyön. Az RMDSZ elnöke a Tein Teaházban sajtóbeszélgetésen vett részt Antal Árpád polgármesterrel.

Kelemen Hunor elmondta: a szülői közösség, az egyház és a szövetség nem mondott le arról, hogy a katolikus iskola önálló jogi személyiséggel rendelkező intézményként működjön. Emlékezetett: az elmúlt félévben több javaslatot is tettek az iskola helyzetének megoldására, hiszen nem született jogerős bírósági ítélet arról, hogy azt fel kell számolni.

A tanügyminiszter csütörtök esti javaslatáról, a Maros megyei tanfelügyelőség péntek reggeli döntéséről úgy véli, csakis ideiglenes megoldás lehet. Mint arról értesült, a szülők nagy része bár kifogásolja, mégis elismeri egyetlen megoldásként azt, hogy a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz csatolják az osztályokat – az egyház pedig jobb híján elfogadja. „Mi ebben a kérdésben végig az érintett felek álláspontját képviseltük, és ez így volt helyes” – tette hozzá. Mint kiemelte, a jelenlegi helyzetben jó az, hogy a gyermekek és a tanárok ugyanabban az épületben tudják elkezdeni hétfőn a tanévet, amelyhez hozzászoktak.

Előzmény: a minisztérium utasította a tanfelügyelőséget

Mint korábban írtuk, Liviu Pop oktatási miniszter az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozott csütörtök este a marosvásárhelyi iskolahelyzetről. Elmondta: olyan utasítást bocsátott ki a Maros megyei tanfelügyelőség számára, hogy írassák be a diákokat az osztályokba, és hétfőn a tanárok kezdjék el a tanítást.

Hozzátette: a diákok és a tanárok számára semmi nem fog megváltozni. Nem fogják őket elköltöztetni a katolikus gimnázium jelenlegi épületéből. Csupán annyi történik, hogy a tanításhoz a jogi keretet egy másik oktatási intézmény, valószínűleg a Bolyai Farkas-gimnázium biztosítja majd.

Liviu Pop elmondta: a megoldást a minisztérium jogi osztálya találta meg azt követően, hogy szerdán a marosvásárhelyi táblabíróság kikézbesítette az iskolaalapításra vonatkozó tanfelügyelőségi határozat felfüggesztésére vonatkozó jogerős ítéletet.

A miniszter hangsúlyozta: ez egy ideiglenes megoldás, melyet arra az időre érvényesítenek, ameddig jogerős ítélet születik az iskolával kapcsolatos másik perben is, és le nem zárul a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) az iskolaalapítással kapcsolatos vizsgálata. "Amikor a perek lejárnak, vissza lehet majd térni a normalitáshoz" - idézte az Agerpres hírügynökség a minisztert. 

Kapcsolódók

Kimaradt?