Gyümölcsöt, zöldséget, tejterméket és pékárut kapnak a gyerekek az új tanévben

Friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint tej- és péktermékeket is kapnak az új tanévben az óvodások, az elemisták és az öt-nyolc osztályos tanulók a 2017–2023-as időszakra vonatkozó Iskolaprogram keretében – írja az Agerpres.

A kabinet csütörtöki ülésén fogadta el a program alkalmazási normáit. A határozat értelmében egy iskolás vagy óvodás napi élelmiszeradagjának értéke nem haladhatja meg a 2,05 lejt, amiből 0,6 lejt tehet ki a gyümölcs és zöldség, 0,88 lejt a tej és tejtermék, illetve 0,57 lejt a péktermék ára. Fotó: 365sanatate.roEgy hét alatt egy gyermek két adag ingyen gyümölcsöt és/vagy -zöldséget, hetente két adag tejet, egy adag tejterméket és öt adag pékterméket kaphat. A gyümölcs és/vagy zöldség mellé keksz vagy perec, a tej és tejtermékek mellé pedig kifli is jár majd.

A kormány becslései szerint hozzávetőlegesen 2,074 millió kedvezményezettje lesz a programnak, amelyet az állami költségvetésből és vissza nem térítendő uniós alapokból finanszíroznak. A hétfőn kezdődő tanévre 377,08 millió lejt különítettek el erre a célra az állami költségvetésből. Az Európai Unió csaknem 17 millió eurót utal ki a programra az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból – közölte az Agerpres. 

Kapcsolódók

Kimaradt?