Betiltotta a székely zászlót Hargita megye prefektusa

Hargita megye prefektusa hétfőn felszólította a polgármestereket, hogy vegyék le a közintézményekről a megyezászlóként szolgáló székely lobogót. Körlevelében Andrei Jean Adrian a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság ítéletére hivatkozott.

A jogerős ítélet szerint Hargita megye tanácsa törvénytelenül határozott 2009-ben arról, hogy a megye zászlaja a székelyek szimbóluma legyen. Az erre vonatkozó 269/2009-es, megyei tanácsi határozat érvényét veszítette, tehát a zászló nem tűzhető ki többé a közintézményekre.andreijeanadrian

Az ítélet indoklása szerint a korábban a zászló törvényességéről alapfokon ítélkező bíróság nem vette figyelembe azt a tényt, hogy a székely zászló csak a megye magyar lakossága szimbólumait tartalmazza, tehát a megye egészére nem reprezentatív.

A múlt héten a prefektus személyesen járt Csíkmadarason, ahol a polgármesteri hivatal épületén a a román zászló mellett a magyar és a székely lobogó is lengedezik. Andrei Jean Adrian a magyar zászló miatt 4000 lejjel bírságolta a polgármestert, ám a székely zászló ellen akkor nem emelt kifogást.

Kimaradt?