Hargita megye is hozzájárult a Magyarok kenyeréhez

Hargita megyében is összegyűjtötték a Magyarok kenyerébe szánt lisztnek való búzát, mintegy 15 tonnát. Az lisztet öt erdélyi alapítvány rászorulói kapják meg. A csíkszentdomokosi ünnepélyes összeöntésen és őrlésen a történelmi magyar egyházak képviselői megáldották és megtörték az új kenyeret is.

A Magyarok kenyere mozgalmat idén a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete bonyolította le a székelyföldi megyében. Mivel a hidegebb éghajlat miatt a térségben később érik be a termés, így nem a hagyományos augusztus 20-i új kenyér ünnepén, hanem szeptember 6-án történt meg a búza ünnepélyes összeöntése és őrlése Csíkszentdomokoson.

A hozzávetőleg 200 Hargita megyei vállalkozást és magánszemélyeket megmozgató kezdeményezésnek köszönhetően 15 tonna búzával járulnak hozzá az elsősorban hátrányos helyzetű gyermekeket ellátó alapítványok megsegítéséhez. A székelyföldi megyében összegyűjtött búzából készülő lisztből több hónapra elegendő kenyeret süthetnek majd a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a csíksomlyói Csibész Alapítvány és Szent István Otthon, a Lókodi Ifjúsági Alapítvány, valamint a Gyulafehérvári Caritas gondozásában álló hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok számára.

A Magyarok kenyere programot 2011-ben a pécsi jogászprofesszor, Korinek László kezdeményezte. Akkor az egész Kárpát-medencéből mintegy 10 tonna búza gyűlt össze. Az ötlet annyira sikeres lett, hogy idén már több mint 500 tonna búzából készült liszttel segítettek sok-sok alapítványnak szerte a Kárpát-medencében. Böjte Csaba gyermekei azóta is minden évben 60 tonna búzában részesülnek.

„Hagyományainkat tudni kell teremteni is. Azt a hagyományt, hogy a székelység őrálló fajta meg kell tudnunk erősíteni, sőt gazdagítani. Hiszek benne, hogy évről évre több gabonát adnak össze a székelyhoni gazdák, s előbb-utóbb elérjük, hogy a csíksomlyói pünkösdi ünnepen ebből az összepótolt lisztből egyszer majd mindenkinek tudunk adni egy-egy szelet kenyeret, s ezzel bizonyítjuk ennek a népnek az összefogásra való képességét” – üzente az alkalomra írt levelében Korinek László.

A Hargita megyei gyűjtést vezető egyesület részéről Gál Levente elmondta, hogy a 15 tonna búzához a legnagyobb mennyiséget, mintegy 1000 kilogrammot, egy vállalkozás adományozta, a legkisebb mennyiséget, két és fél kilogrammot pedig egy idős asszony. A programfelelős mind a 200 adományozónak köszönetet mondott, és kifejtette, hogy mennyiségtől függetlenül egyformán hálásak mindenkinek.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy Hargita megye sok magyarországi megyéhez képest több búzával járul hozzá a Magyarok kenyeréhez. Hozzátette, a fiatal gazdákat tömörítő egyesület bebizonyította, hogy felnőtt a feladathoz, hiszen sikeresen fogták össze az adományozókat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?