Felhőkarcolót építettek a falu közepére

Egy kicsinek számító kínai faluban felépítettek egy 328 méter magas felhőkarcolót, amely magasabb, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Chrysler Building. Elsősorban turisztikai célokat szolgál majd.

A kelet-kínai Csiangszu tartomány Huahszi nevű szocialista mintafalujában 3 milliárd jüanért épített, 74 emeletes épület a világ 15. legmagasabb toronyháza. A felhőkarcoló csaknem 200 ezer négyzetméterrel növeli meg a rendelkezésre álló területet, az építmény kínai neve, Cengti (Zengdi, a terület megnövelése) is erre utal.

mintafalu toronylatkep

Szállodájának 826 szobájában 2000 vendég kaphat helyet, az épület alkalmas 5000 ember egyidejű étkeztetésére. Egyúttal itt található Dél-Kína legnagyobb bankett-terme, amelyben ezerötszázan tudnak asztalhoz ülni.

mintafalu etkezde

Kevesebb, mint egy négyzetkilométernyi területével és alig több mint 1500 lakosával kínai viszonylatban rendkívül kicsinek számít a Sanghajtól északra található település. A falut a ma is aktív és rendkívül energikus 84 éves alapító párttitkár Vu Zsen-pao indította el a gazdagodás útján. A torony ötletét a dubaji Burdzs Kalifa szolgáltatta számára. „A helyi körülményeket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a magassága 328 méter lesz" - nyilatkozta. „Hogy miért annyi? Mert pont ekkora Peking legmagasabb épülete" - tette hozzá.

mintafalu masszog

Huahszi harminc évvel ezelőtt még egy átlagos kínai falu volt, rendkívüli fejlődése a 2000-es évekbeli aktív helyi vezetés sikeres gazdaságpolitikájának a következménye. A mezőgazdaság modernizálása, az acél- és textilgyártás felfejlesztése következtében az éves GDP már 2003-ban meghaladta a 10 milliárd jüant.

A szövetkezeti rendszerben működtetett falu, amely törzslakosainak 400 négyzetméteres villákat építtetett. A jólétnek ugyanakkor ára is van: Huahsziban mindenki heti hét napot dolgozik, szabadság nincs. Ha azonban a szorgos lakók mégis világot látnának, nem kell messzire menniük: a város határában áll a pekingi Tiltott Városnak, a sydneyi operaháznak, az amerikai Szabadság-szobornak, a párizsi Diadalívnek és a kínai Nagy Fal egy részének a másolata.

mintafalu ijesztorend

A látványosságoknak is köszönhető, hogy a falu a belföldi turizmus kedvelt célpontja, évi csaknem kétmillió hazai turistával. Ők akár a város helikoptereivel is szétnézhetnek a környéken, sőt, a városvezetés tervei szerint a közeljövőben akár egy 500 fős luxusjachton is megpihenhetnek majd.

A reform és nyitás időszakának szelét időben megérző vezetők által irányított falut manapság állítólag milliók keresik fel, hogy megnézzék a „mintát", és tanuljanak belőle. Vu Zsen-pao, aki könyvet és falutörténeti operát is írt, akinek képei ott díszelegnek mindenütt, s akit egyik fia követett a párttitkári székben, nem mond konkrét receptet. „A nagy vezetőket mindig meghallgatjuk, majd követjük a magunk választotta utat" - foglalta össze a „titkot" egyszer.

Kimaradt?