Potyó Ferenc a pápa lemondásáról: az egyház nem egy személytől függ

„Bár XVI. Benedek bejelentése valóban szokatlan, az 1983-ban meghirdetett katolikus egyházi törvénykönyv lehetőséget ad a pápának a lemondásra" – kommentálta a katolikus egyházfő lemondásának hírét a maszol.ro-nak hétfőn Potyó Ferenc.Potyo-Ferenc

A Gyufehérvári Római Katolikus Érsekség érseki helynöke emlékeztetett arra, hogy Benedek pápa gesztusára volt már precedens a történelemben. „Az egyházon belül vannak különböző feladatok, szolgálatok, és ez a péteri tisztség a legmagasabb. Ha úgy érzi, hogy energiája fogytán van, a pápa is megválhat ettől a szolgálattól. A világot Krisztus megváltotta, a Szentlélek láthatatlan kegyelme folytán Krisztus titokzatos teste tovább él, mi csak gyarló eszközök vagyunk. Ha valamelyikünk kiesik, jön a következő, aki tovább végzi a feladatot. Az egyház nem egy személytől függ" – mondta Potyó.

Az érseki helynök tájékoztatása szerint XVI. Benedek lemondását várhatóan a bíborosok kollégiumának kell majd tudomásul vennie, az új egyházfőt pedig egy új konklávén választják meg. Arról Potyó Ferenc nem tudott információkkal szolgálni, mikor ülhet össze leghamarabb a konklávé.

Kimaradt?