Nagykövet: Nem fair, hogy a romániaiak még mindig csak vízummal utazhatnak Amerikába

Nem fair az amerikai fél részéről, hogy a román állampolgárok még mindig csak vízummal léphetnek az Amerikai Egyesült Államok területére - jelentette ki Románia USA-beli nagykövete, George Maior a közszolgálati televíziónak adott interjúban. 

Maior kifejtette, nem ódzkodik elmondani az amerikai partnereknek sem, hogy mivel Románia számos katonai küldetésben vesz részt Afganisztánban, hatékonyan lép fel az amerikai fél mellett a határok biztonságossá tételében, ráadásul a román közvélemény is nagyon pozitívan viszonyul az USÁ-hoz és annak állampolgáraihoz - akiknek nincs szükségük vízumra Romániába látogatásuk során -, ugyanezt kellene biztosítani a román álampolgároknak is. 

A nagykövet kifejtette, már több ízben javasolta az amerikai félnek, hogy az USA belbiztonsági minisztériuma, a Homeland Security szervezzen kiértékelő célzatú látogatást Romániába, és győződjön meg, milyen példaértékűen látja el Románia biztonsági feladatait. 'Nem tötént terrorista cselekmény országunk területén. Azt hiszi, ennek csak az a magyarázata, hogy nem számítunk célpontnak? Nem. Mondom én, ez azért van, mert egyes emberek anonim módon dolgoznak a terület védelmében, és nagyon jól látják el ezen feladatukat. Amerikának tehát abból kéne kiindulnia, hogy neki is előnye származik a vízumkényszer feloldásából, úgy gazdasági, mint biztonsági téren' - jelentette ki a diplomata. 

Kapcsolódók

Kimaradt?