Büntetés jár a szabálytalankodó telefonálóknak

Több mint tízezer személyt büntettek meg 2012-ben a 112-es sürgősségi hívószám szabálytalan tárcsázása miatt - adta hírül a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) a 112-es hívószám európai napján, február 11-én kiadott közleményében.

A megbüntetettek nagy része "szórakozásból" hívta a szolgálatot – áll a közleményben. Mint a nyomozásokból kiderült, a hamis hívások nagy részét gyerekek követik el vagy értelmi problémákkal küszködő felnőttek. A hívások egy másik része nem sürgősségi bejelentést szeretne tenni, hanem telefonszámok, vagy köztisztviselők iránt érdeklődik – ez azt igazolja, a lakosság nincs tisztában a sürgősségi hívószám életmentő szerepével, mondják a szakértők.image-2013-02-11-14201624-41-sanctiuni-apeluri-abuzive-112

A hívásoknak közel 70 százaléka nem valós szükséghelyzetet jelent, a vonal végén "csend van, vagy nevetgélés, van olyan is, aki zenét tesz fel vagy szitkozódik".

A legtöbb nemkívánatos hívás Dâmbovița, Galac, Kovászna, Maros és Suceava megyéből érkezett, a tárcsázók kártyás (nem előfizetős) mobil telefonszámokról vették fel a kapcsolatot a szolgálattal.

A törvény értelmében a 112-es hívószámmal való visszaélést 500 és 1000 lej közötti pénzbírsággal büntetik.

Kimaradt?