Băsescu-Ponta: véget ért a „cotroceni-i béke”?

Mindkét fél feszegette vasárnap este az államfő és a miniszterelnök közötti „meg nem támadási szerződés" előírásait. Traian Băsescu és Victor Ponta újabb konfliktusa az Európai Uniós 2014-2020-as költségvetése kapcsán robbant ki.

A kormányfő már korábban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Románia az Európai Bizottság korábbi javaslatánál jóval kisebb összeggel részesül az uniós büdzséből. „Brüsszelben kiderült: csak mítosz volt, hogy az államfő alkumester" – jelentette ki arra utalva, hogy Băsescu péntek délután Románia szemszögéből nézve sikertörténetként tálalta az EU-csúcson született döntéseket.

Válaszul az államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában úgy replikázott: azok a politikusok csalódtak a Románia számára előirányzott összegben, akik korábban legfennebb csak pártisztségekért alkudoztak, ezért nem tudják, hogyan zajlik az uniós alku. „Mielőtt vernénk az asztalt, azt kellene bebizonyítanunk, hogy el is tudjuk költeni az előirányzott pénzt" – mondta az uniós alapok romániai lehívásának alacsony hatékonyságára utalva.ponta-base

Traian Băsescu ugyanakkor felszólította a kormányfőt és a két házelnököt, hogy közös levélben ismertessék álláspontjukat az Európai Bizottsággal az uniós testület Romániáról szóló jelentésével kapcsolatban, és jelezzék azt is, milyen lépésekkel kívánják kiküszöbölni a dokumentumban jelezett hiányosságokat. „Enélkül Romániának nulla esélye van a schengeni csatlakozásra" – jelentette ki az államfő.

Victor Ponta vasárnap este a Romania Tv-ben azt mondta: fenntartja, hogy az államfő rosszul alkudozott az EU-csúcson. „Oroszlánként viselkedik a reptéren és kismacskaként Brüsszelben" – jelentette ki. Elismerte azonban, hogy valószínűleg maga sem tudott volna Băsescunál jobb eredményt elérni. „Ez az EU-csúcs Nagy-Britannián kívül valammenyi tagállam száméra kudarccal ért véget" – jelentette ki.

A kormányfőt felháborítja, hogy szerinte az államfő – több uniós tagállamhoz hasonlóan – összekpacsolja a schengeni csatlakozást az igazságügyi jelentéssel. Szerinte ez Románia érdekei ellen szól, ezért Băsescu megszegte a tavaly kötött egyezséget.

Ezzel némileg ellentmondva a miniszterelnök leszögezte: az államfővel kötött megállapodását továbbra is érvényesnek tekinti. Ezt az álláspontját újságírói kérdésre válaszolva hétfőn is megerősítette.

Kimaradt?