Zászlóügy: börtönnel fenyegetőzik a belügyminiszter

Törvénytelen a székely zászló kitűzése a romániai közintézményekre szögezte le vasárnap este az Antena3 stúdiójában a belügyminiszter. Radu Stroe leszögezte: felkéri a hatóságokat, ha szükséges, indítsanak bűnvádi eljárást a törvényszegők ellen.strroe

Korábban a székelyföldi önkormányzati vezetők és az RMDSZ politikusai többször hivatkoztak arra, hogy a székely zászló kitűzését nem tiltja a törvény. A vonatkozó jogszabály azt szabja meg, hogy Románia és az Európai Unió zászlaját ki kell tűzni a közhivatalokra, más államok zászlaját viszont csak kivételes esetekben lehet kitűzni.

A törvény azonban nem tér ki más jelképek – így például a megyezászló – használatára, és a magyar politikusok jogértelmezése szerint minden megengedett, amit a törvény nem tilt. Ennek ellenére tavaly novemberben a Kovászna Megyei Törvényszék elfogadta Codrin Munteanu volt háromszéki prefektus keresetét, és törvénytelennek ítélte, hogy a székelyföldi Uzon község polgármesteri hivatalán Románia és az Európai Unió zászlaja mellett a székely zászlót (Kovászna megye zászlaját) is kitűzték.

Kimaradt?