Megkezdődött a beiratkozás a katolikus gimnáziumba, a tüntetés folytatódik

Szombat délelőtt a Vásárhelyi Forgatagon, a Ligetben felállított sátornál megkezdődött a beiratkozás a marosvásárhelyi katolikus gimnázium előkészítő-, ötödik és kilencedik osztályaiba. Ugyanott a pénteken elkezdődődött tüntetéssorozaton felolvasott petíciót is alá lehet írni, amelyet a szülői közösség átnyújtani készül a bukaresti illetékeseknek.

Szülők érkeztek szombaton a Ligetbe, a civil szervezetek számára berendezett téren álló sátorhoz, hogy beírassák gyermekeiket a katolikus gimnáziumba. Ugyanis a csütörtöki minisztériumi átirat  értelmében, ha megfelelő számú gyermek iratkozik, osztályt indítanak az előkészítősök, az ötödikesek és a kilencedikesek számára is.

Zsigmond Imola, a szülői bizottság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, annyian iratkoztak be szombat délelőtt, hogy már indulhatnak is a meghirdetett cikluskezdő osztályok. Az anyuka a Maszolnak azt is elmondta, hogy a pápai nunciussal folyamatos kapcsolatban álltak. Amikor a vatikáni nagykövet meghallotta, hogy újabb tüntetésre készülnek Marosvásárhelyen, mert az iskola és a tanulók ügye még mindig megoldatlan, újabb beadvánnyal sürgette a tanügyminisztériumot. Ennek köszönhetően a tárca azt az engedményt tette, hogy ha kellő létszámú gyerek iratkozik be, indulhatnak a Maros megyei tanfelügyelőség által letiltott osztályok.

A főtéren, a prefektúra előtt szervezett tüntetés szombaton is folytatódik – hívta fel a közösség figyelmét Csíky Csengele, a Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport szóvivője, aki a csoport Facebook-oldalán hívta a marosvásárhelyieket, hogy aki teheti, csatlakozzon, és 5-10 percig álljon ott feliratos táblával a kezében. Mivel a hatóságok csak 15 személynek engedélyezték a téren a nyilvános tüntetést, ezért, hogy ne legyenek ennél nagyobb számban, egymást váltják a tiltakozók.

A szombati és vasárnapi iratkozást, aminek a Liget, a Vásárhelyi Forgatag ad helyet, a jövő héten, hétfőtől a belvárosi Keresztelő Szent János Plébánián folytatják – tudtuk meg Zsigmond Imolától. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?