Elhunyt Sorina Bota marosvásárhelyi újságíró

Gépkocsibalesetben életét vesztette vasárnap Sorina Bota marosvásárhelyi újságíró, a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének munkatársa, szerkesztő-riporter, a Város meséi című kötetek szerzője. Az autószerencsétlenség Nagyernyében történt.

Az újságíró évek óta dolgozott egy nagy projekten, amelynek eddigi eredményként két kötetet jelentetett meg, egyet  marosvásárhelyi épületekről, személyiségekről, azok történeteiről, illetve egy hasonlót Nagyszebenről. Tervei közt szerepelt folytatni ezt a munkát, jelenleg éppen a „Brassó-projekten” dolgozott.sorina bota

Ahogy egy nemrég megjelent interjúban mondta, eddig 25 mesélő és 37 története van a Cenk-alatti városról. Ugyancsak az ő vallomása szerint Marosvásárhelyen, Szebenben és Brassóban körülbelül 70 személyt szólaltatott meg és 140 történetet gyűjtött össze.

Egy másik nagylélegzetű munkájával a 6 és 9 éves korú gyerekeket szerette volna megszólítani és nekik elmesélni, elmeséltetni a város történetét. Ez egy-egy kisgyerek szemével mutatja be Marosvásárhelyt, mesél róla, elmondja észrevételeit.

A kezdeményezés, amely egy sorozatnak indult „Istorie în tenişi”címet viselte, és kiterjedt volna más erdélyi nagyvárosokra is. Az elkészült marosvásárhelyi kötetet két nyelven, nem csak románul, de magyarul is tervezte megjelentetni. A kötetben szó esik Bolyai Jánosról, Bernády Györgyről, Emil Dandearól, Mihai Eminescuról és Petőfi Sándorrról, Bartók Béláról és George Enescuról, a Kultúrpalotáról, a Városházáról, a legidősebb épületekről, lakóházakról.

Sorina Bota Marosvásárhelyen született 1973. március 11-én. 

Kimaradt?