Tragédia Madeirában: hívőkre dőlt egy fa egy vallási fesztiválon

Sok embert agyonütött egy kidőlt fa Madeirán egy vallási ünnep alatt. Egy magyar sérült is van.

Több ember is életét vesztette kedden a Portugáliához tartozó Madeira szigetén egy vallási ünnepségen, amikor egy szabadtéri kegyhelyen az összegyűltekre dőlt egy fa - közölte a helyi egészségügyi hatóság, amely szerint 12-en meghaltak, és 52-en megsérültek, köztük - mint a hírügynökségek jelentették - egy magyar állampolgár is.

Az alábbi videón nagyjából 1:05:41-kor látható, ahogy a sajtóértesülések szerint 200 éves tölgy rádől a téren tartózkodókra, az emberek pedig pánikolva igyekeznek elmenni a helyszínről.

A hívők a sziget Funchal nevű fővárosától mintegy 5 kilométerre lévő botanikus kertben egy forrásnál gyűltek össze, ahol egy Mária-kegyhely van. Egy kétszáz éves tölgy dőlt rájuk. Az emberek a Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) nevű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént. Ez a madeirai vallási fesztivál a katolikus egyház egyik nagy ünnepéhez, Mária mennybevételéhez kapcsolódik.

A Montei Miasszonyunk Funchal védőszentje, ünnepnapja a sziget legnagyobb és leghíresebb ünnepe, amelyre hagyományosan sokan zarándokolnak el az egész világból Madeirára. A francia és a spanyol hírügynökség szerint a sérültek között egy-egy magyar, francia és német van. Hét sérült állapota súlyos.

Madeira regionális kormánya háromnapos gyászt hirdetett meg.

A Público című lap szerint a 200 éves tölgyfát már három éve veszélyesnek minősítették, és arra figyelmeztettek, hogy bármikor kidőlhet. Valószínűleg gyökerestől szakadt ki a földből és dőlt rá több hívőre, akik egy mellette lévő kegytárgyboltban gyertyát akartak venni.

Kimaradt?