Eddig hétszáz menedékkérőt vett át Románia a befogadási kvóták alapján

Eddig az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb, mindössze hétszáztíz menedékkérőt vett át Románia más európai uniós tagállamoktól a befogadási kvóták alapján, mivel a feltételezettnél jóval kevesebben teljesítik a feltételeket - tudta meg a Gândul hírportál a román bevándorlási hivataltól (IGI).

Az Emberi Jogok Védelmének Ligája (LADO) szerint, amely a Romániába érkező menedékkérők beilleszkedésével foglalkozik, azért van kevés menedékkérő nálunk, mert kevesen választják Romániát, hiszen legtöbben Németországba és Svédországba igyekeznek. A LADO kolozsvári szervezetének elnöke, Ana Ludușan a Maszolnak elmondta, azok maradnak Romániában, akiknek már van itt hozzátartozójuk, a többiek számára Románia csak tranzitország.

Románia 2015-ben a kötelező kvóták ellen szavazott, azt hangoztatva, hogy a tagországoknak önkéntes felajánlások alapján kellene menedékkérőket átvenniük a migrációs nyomás által leginkább sújtott uniós tagállamoktól. A román hatóságok mindazonáltal nem tagadták meg a kvótarendszer alkalmazását. A Görögországból és Olaszországból áthelyezett menedékkérők első csoportjának tavaly márciusi érkezését a hírtelevíziók élőben közvetítették.

A további menedékkérők érkezését nem övezte hasonló sajtónyilvánosság, az IGI most először közölt róluk adatokat. A Gândul által vasárnap este ismertetett hatósági válasz szerint a bukaresti, giurgiui, radóczi, galaci illetve a Máramaros megyei nagysomkúti befogadóközpontban 521 szíriai, 131 iraki, 45 eritreai és 13 jemeni - más uniós tagállamoktól átvett - menedékkérőt helyeztek el.
 
A brüsszeli kvóták szerint Romániának elvileg a menedékkérők 3,8 százalékát kellene átvennie és elbírálnia esetükben, hogy jogoltak-e védelemre. Az első 160 ezer menedékkérő szétosztása nyomán 4180, Olaszországba vagy Görögországba érkezett embert kellett volna Romániába befogadni. Az IGI szerint azért érkezett a tervezettnél jóval kevesebb, nemzetközi védelemre szoruló ember Romániába, mert az Európai Unió eredeti becslésénél jóval kevesebben teljesítették az áthelyezés feltételeit - írta a Gandul.

A román hatóságok az Európai Bizottság (EB) egy idei jelentésére hivatkoztak, amely szerint Görögország és Olaszország továbbra is migrációs nyomás alatt áll. "Ennek ellenére, túlnyomó többségük nem olyan nemzetiségű, amilyennek egyértelműen nemzetközi védelemre volna szüksége, márpedig ez a (más tagállamokba történő) áthelyezés egyik alapfeltétele" - idézte az EB májusi jelentését a lap.

Korábban a bukaresti sajtó is azzal magyarázta a kvótarendszer által Romániának szánt menedékkérők távolmaradását, hogy maguk az érintettek nem akarnak - a schengeni tagállam Olaszország vagy Görögország helyett - Romániába költözni.

Kapcsolódók

Kimaradt?