Maros megyében is üldözni kezdik a székely zászlót?

Maros megye prefektusa konzultációra hívta Szováta, Makkfalva, Gyulakuta és Mezőpanit polgármesterét, mert ezeken a településeken kitűzték a székely zászlót a polgármesteri hivatalokra, illetve egy iskolára és egy kórházra is.

Corneliu Grosu elmondta, a megbeszélés alkalmával tájékoztatni fogja az elöljárókat arról, hogy az érvényben levő törvények szerint milyen szimbólumokat lehet kifüggeszteni közintézményekre. Azt is elmondta, hogy egyelőre senkit sem bírságoltak meg a székely zászló kifüggesztése miatt.corneliugrosu

A sóvidéki települések vezetői még nem tudnak a prefektus szándékáról. Bartha Mihály, Mezőpanit polgármestere a maszol.ro érdeklődősére elmondta, a prefektustól egyelőre csak egy átiratot kapott. Ebben arra figyelmezteti Cornel Grosu, hogy a községi önkormányzat tanácstermében idegen ország zászlaját függesztették ki. A prefektus arra szólította fel a mezőpaniti polgármestert, hogy minél sürgősebben távolítsa el „az idegen ország zászlaját", lehetőleg február 11-ig, és adjon jelentést róla, hogy azt törvényes keretek között megtette.

„Ismerem Románia törvényeit. A teremben nincs más zászló, mint a román trikolór, az Európai Unió lobogója és az RMDSZ zászlaja. De tudtommal az RMDSZ nem ország" – mondta lapunknak Bartha Mihály.sovata

Márton Zoltán makfalvi polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy nincs tudomása a prefektusi konzultációs szándékáról és a székely zászló levételére sem kapott felszólítást. Hozzátette, hogy az előző, RMDSZ-es polgármester feljelentést tett évekkel korábban az önkormányzati képviselők ellen, mert kitűzték a székely zászlót a hivatal homlokzatára. „Az ügyben rendőrségi kivizsgálás történt, majd ügyészségi végzés született, amely kimondja, hogy egy közösség zászlaja kitűzhető, nem sérti az országot" – mondta Márton.

Szováta polgármestere, Péter Ferenc szintén nem tud a kormánymegbízott szándékairól. A maszol.ro-nak elmondta: a városházára évek óta ki van tűzve a székely zászló, de eddig senki nem szólította fel a lobogó levéletlére.

Varga József, Gyulakuta polgármestere a maszol.ro megkeresésére nem kívánt nyilatkozni a székely zászló ügyében. "Nem nyilatkozom, felejtsen el minket" – válaszolta arra a kérdésünkre, kapott-e a prefektustól felszólítást arra, hogy távolítsák el a községházáról az „idegen ország" zászlaját.

Kimaradt?