Az USR megóvja a rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását

Nem a szabályoknak megfelelően hívták össze a rendkívüli parlamenti ülésszakot, ugyanis a házbizottsági ülésen nem volt meg a kvórum. Emiatt óvást nyújtanak be az Alkotmánybíróságon - hangsúlyozta kedden Cristian Ghinea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, a képviselőház házbizottságának titkára. 

„Hiányoztak a többségi képviselők (szerk. megj.: a házbizottság üléséről) Dragnea úrral az élen. (...) Formálisan nem létezik a rendkívüli ülésszak ebben a pillanatban” – mondta Ghinea. „Egyetlen ember nem tud egy aláírással rendkívüli ülésszakot összehívni a házbizottság nélkül. (...) A házbizottságban nem volt kvórum, mert Dragnea és néhány szociáldemokrata párti képviselő hiányzott. Dragnea úrnak dolgoznia kellene, ha rendkívüli ülésszakot szeretne. (...) Egyértelmű, hogy mi is aláírjuk az ellenzéki kollégákkal az Alkotmánybíróságra benyújtandó óvást” – mondta Ghinea. 

Raluca Turcan nemzeti liberális párti frakcióvezető szerint sem teljesítették az alkotmányos és törvényes előírásokat a képviselőházi rendkívüli ülésszak összehívására, ezért jelzik az Alkotmánybíróságon ezt a „félrecsúszást”. 

Florin Iordache, a képviselőház alelnöke azt nyilatkozta, megtartják a plenáris ülést, annak ellenére, hogy a házbizottság ülése elmaradt. A képviselőház elnöke, Liviu Dragnea átruházta keddtől péntekig feladatkörét Florin Iordachéra. 

Kimaradt?