Farkas pusztított az éjszaka Csomafalván

28 juhot ölt meg egy farkas keddre virradóra a gyergyócsomafalvi Tőke Lőrinc gazdaságában.

"Nincsenek szavaim, hogy mekkora veszteség ért. Hiába a villanypásztor, a kutyák a farkas hatalmas pusztítást végzett. Megevett egy-kettőt közülük, a többit csak megölte" – mondta elcsukló hangon a károsult gazda.

Jánosi-Borsos Attila alpolgármester nehezményezte, hogy a tetemeket elszállító cégnek előre kell fizetni. "Idén már öt nagy vadkár volt a településen, juhok és szarvasmarhák estek áldozatul. A szomorú az, hogy bent a faluban történnek a károk, nem kint az erdőn, bejárnak a vadállatok a lakott részekre – hangsúlyozta Gyergyócsomafalva alpolgármestere.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke, aki felkereste a károsultakat, elmondta: fél évvel ezelőtt a megyei tanácsokra „nyomták” a tetemek eltakarítását, de még a végrehajtási előírás nem jelent meg.

Borboly Csaba arról is beszélt, hogy hétfő éjszaka levélben fordult a megye polgármestereihez, kérve őket, hogy minden olyan település, ahol sorozatos medvetámadás volt, tegyen le igénylést.

Várhatóan csak azok az igényléseket veszik figyelembe, ahol az alábbi feltételek teljesülnek: legalább 2-3 támadás történt az elmúlt három hónapban, amelyekre megtörtént a kárjelentés. 

Kapcsolódók

Kimaradt?