Tudtad, hogy a rendőrök akár már 47 évesen is kérhették nyugdíjaztatásukat?

Carmen Dan belügyminiszter azt nyilatkozta vasárnap este az Antena 3 televízióban, hogy úgy módosítják a rendőr statútumát, hogy ne lehessen 47 éves kor előtt nyugdíjba menni. 

A belügyminiszter kifejtette: egy 2016-ban hozott rendelet lehetővé teszi, hogy abban az esetben, ha megszűnik a posztja vagy átszervezik azt az egységet, amelyben szolgál, egy rendőr a törvényben megállapított 47 éves nyugdíjkorhatár előtt is kérheti nyugdíjazását és nyugdíjként a fizetésével egyenlő, vagy annál nagyobb összeget kap. „Nyilván, hogy az emberek inkább a nyugdíjt választották, mintsem hogy máshol vállaljanak munkát a rendszerben” – mondta Carmen Dan. A miniszter hozzátette: a kabinet első lépésként úgy módosította a törvényt, hogy a nyugdíjak ne haladhassák meg a fizetést, második lépésként pedig korrigálni fogja a rendőr statútumát, hogy a 47 éves korhatár előtt ne lehessen nyugdíjba menni. 

A tárcavezető szerint több mint 12 ezer rendőr ment tavaly korkedvezménnyel nyugdíjba, mivel a nyugdíjuk az addigi bérüket is meghaladta, és semmi sem akadályozta őket abban, hogy a nyugellátásuk mellett újabb állást vállaljanak. A belügyminiszter szerint a kormány ősszel módosítani fogja a rendőrök jogállásáról szóló törvényt.

A Romania Libera  című lap Lia Olguta Vasilescu munkaügyi miniszter nyilatkozatát is idézi, aki egy hétvégi tévéinterjújában a korkedvezményes nyugdíjasok állami visszafoglalkoztatását bírálta. „Ennek véget kell vetni: nem kaphatsz egyszerre nyugdíjat és fizetést is az államtól. Nyugdíjba vonultál, viszontlátásra! Esetleg mehetsz a magánszférába. Biztos, hogy erről is kidolgozunk egy döntést” – jelentette ki a tárcavezető.  Az ellenzéki lap szerint a szociáldemokrata Ponta-kormánynak a fegyveres szervek különleges nyugellátásáról két éve hozott törvénymódosítása több mint húszezer jól képzett, ereje teljében lévő katona, rendőr és hírszerző idő előtti nyugdíjba vonulását eredményezte, súlyos káderhiányt okozva a nemzetbiztonsági rendszerben. A Romania Libera szerint Ponta azoktól a tábornokoktól akart ily módon megszabadulni, akiket politikai ellenfele, a jobboldali Traian Basescu államfő juttatott fontos tisztségekbe, csak azzal nem számolt, hogy a katonanyugdíjak folyamatosan növekedni fognak és veszélybe sodorják a költségvetési egyensúlyt.

Pénteken a Mihai Tudose vezette román szociálliberális kormány a különleges nyugdíjak korlátozásáról döntött. A katonák, rendőrök, hírszerzők, törvényhozók, pilóták, diplomaták nyugdíja ezentúl nem lehet magasabb, mint addigi fizetésük, a járandóságot pedig utólag már csak az infláció mértékében növelik, nem pedig az illető ágazatot érintő minden béremelés alkalmával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?