Lucifer fűti Dél- és Kelet-Európát

Dél- és Kelet-Európában a Lucifernek elnevezett hőhullám okozott 40 Celsius fok feletti hőmérsékletet, egészségügyi problémákat és erdőtüzeket, sok helyen kárt téve a termésben. A leginkább Olaszország és a Balkán szenvedett a hőségtől, de Lengyelország déli részén is szokatlanul magas hőmérsékleti értékekről számoltak be.

A Meteoalarm tíz európai országra adott ki vörös figyelmeztetést. Európában legalább két ember halálát okozta már a kánikula a Reuters hírügynökség szerint, és többen kórházba kerültek a hőség miatt. A román Egészségügyi Minisztérium is tanácsokkal látta el a lakosságot kánikula ellen.Az olasz hatóságok 26 városban adtak ki figyelmeztetést a kánikula miatt, olyan turistaközpontokban is, mint Velence és Róma, ahol több kutat elzártak a hosszas szárazság miatt. A firenzei Uffizi-képtár pénteken ideiglenesen bezárt, mert elromlott a légkondicionáló berendezés az épületben. 

A budapesti Állatkertben hatalmas jégkockákkal hűtötték a jegesmedvéket és jéghideg görögdinnyével etették őket.A Külügyminisztérium arra figyelmezteti a román állampolgárokat, hogy az augusztus 4-6. közötti vörös hőségriadó több népszerű turisztikai célpontot is érint, például Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegro és Magyarország teljes területét, Szlovénia nagy részét, Lengyelország, Szlovákia és Svájc déli részét, Olaszország középső és dél-keleti részét, Szicília és Szardínia szigetét. A minisztérium arra is felhívja a figyelmet, hogy a hőség bozót- és erdőtüzeket okozhat például Portugália, Spanyolország, Mallorca, Corsica területén, Albánia középső részén, Bulgária-keleti és észak-nyugati részén, Görögország déli partjainál és a Kükládok szigetcsoporton, Ciprus középső részén, valamint Törökország középső és dél-nyugati részén. Útnak indulás előtt érdemes az aktuális európai időjárás-viszonyokról tájékozódni, például itt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?