Amikor Elena Ceaușescu megelőzi Drakulát – megvannak a Román Giccs Díj győztesei

A Nemzet Megváltásának Katedrálisa, Arsenia Boca, a melegítő-cipő kombó és egyéb román jellegzetességek kerültek be a Romániai giccsmúzeum versenyének győztesei közé.

A giccsmúzeum versenye július 15 és 31 között zajlott, az internetes szavazásba tízezren szálltak be. Öt kategóriát állítottak fel: az első a történelmi és legendákkal kapcsolatos giccseket kereste, a második az építészet és emlékművek területén gyűjtötte a "nagyokat", a harmadik dísztárgyak és belső dizájn csodáira összpontosított. A negyedik a kultúra és divat, az ötödik a média és digitális világ giccseit tömörítette.

Az első kategóriában Arsenia Boca mindent vitt, 48 százalékkal. A szentként kezelt ortodox szerzetes papnak a közelébe sem ért Elena Ceaușescu, az "akadémikus doktor mérnök" nagyasszony után pedig rögtön Drakula következik. Őt követik a dákok, és végül Moș Gerilă, a szovjetuniós kvázi-Mikulás.

Az építészet területén különös megtiszteltetésnek örvend a Nemzet Megváltásának Katedrálisa, különösen, hogy még el sem készült. A második helyen Gigi Becali Scornicești-i szobra áll, ezt követi a bukaresti, '89-es hősök emlékére épített szobor, amelyet "Ghildus karójaként" aposztrofálnak. A negyedik helyet Slobozia város Eiffel-torony másolata nyerte el, az ötödik helyet a Román Parlament épülete kapta. A hatodik helyre bejutott a Gordon-tetőn felállított Jézus szíve kilátó is.

A dísztárgyak és belső dizájn aranyérmét a Szöktetés a szerájból-t megörökítő faliszőnyegek vitték, az ezüstöt a kamionosok ledér nőket ábrázoló törülközői kapták, a bronz a televízió tetejére helyezett üveghalnak jutott. A futottak még kategóriába befértek még a kitömött állatok és a kertitörpék.

A kultúra és divat első helyét a melegítő-cipő párosa kapta, a másodikat a bolyhos házicipőknek ítélték oda. A harmadik díjat a "pingvintánc" kapta, a negyediket giccses gyűrűk, az ötödiket a "rafiazacskók", a hatodikat kirívó tetoválások.

Az utolsó kategóriában, a digitális világban is erős volt a mezőny: az első helyezést elvitték a cocalarok és piţipoancák (magyar fordításban talán léhűtő srácok és könnyelmű lányok), a második helyezést egy éles váltással az ünnepekkor küldött SMS-ek kapták meg. A harmadik helyezés a bulvárlapok címeit illette meg, a negyedik a fürdőszobákban készített szelfiket. Ötödik helyet ért el az OTV televíziócsatorna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?