Vészforgatókönyv lépett életbe a Szatmárnémetiben megjelent afrikai sertéspestis miatt

Elrendelte kedden a különleges sürgősségi helyzeteket kezelő országos bizottság, hogy az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (DSVSA) léptesse életbe a sertéspestis esetére kidolgozott kontingenciatervet - jelentette be kedden este a belügyminiszter. 

Carmen Dan erről szóló Facebook-bejegyzésében hozzáteszi: a sertéspestis nem terjed át az emberre, az állatokra nézve azonban rendkívül veszélyes. Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság kedden közölte, hogy kimutatták a sertéspestis vírusának jelenlétét két szatmárnémeti háztáji gazdaságban. A megfertőzött, illetve a fertőzésnek kitett hét sertést leölték, és a tetemeket elégették. 

A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van - közölte a a DSVSA, amely értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet. 

Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírus okozta betegsége. Rendkívül gyorsan terjed, és a megbetegedett állatok kivétel nélkül elpusztulnak. Nincs vakcina a kór kivédésére, az egyetlen módszer a vírus terjedésének megakadályozására a beteg, illetve a megfertőződésnek kitett állatok elpusztítása. 

Kapcsolódók

Kimaradt?