Kolozsvárról indul világ körüli útra a stoppolós kalandor

Jelenleg épp Spanyolországban gyűjt pénzt az első román állampolgárságú fiatalember, aki autóstoppal akarja körbeutazni a világot. Timotei Rad Kolozsvárról indul, ahol élete előző hét évét töltötte.stopp indulas

A 27 éves fiatalember a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok szakán 2009-ben, térképészet szakon 2012-ben végzett. A nagy kalandra három hosszabb stoppolásos út tapasztalatai után szánta el magát: 30 ezer kilométert utazott Európán át.

Rad, nem egy problémával találta szembe magát az út során: Magyarországon egy alkalommal palackba kellett vizelnie az autópályán a kialakult forgalmi dugó miatt. Ennek kapcsán a következőt állapította meg: „utazásaim során sok előítélettől szabadultam meg”.

stopp nunbergtablaMost Spanyolországban dolgozik, hogy legyen pénze az úton. „Innen egy kitérőt teszek a Szaharába és egyet Portugáliába, hogy május 20-án Skóciának és Írországnak vegyem az irányt, keresztül Londonon, hogy szurkolhassak a kedvenc csapatomnak, az FC Barcelonának. Majd visszatérek az országba Amszterdamon, Berlinen, Lengyelországon keresztül”.

Itthon Rad még meg akarja szerezni a vízumokat Oroszországba, Mongóliába, Kínába és a Távol-Keletre. „Még egy következő lépés lenne Brazília, hogy szurkolhassak a világbajnokságon Romániának és Messinek”- mondja. Az óriási kalandot két-három évre tervezi.stopp edingh

Pénze az utazásra nincs, de vallja: „Szilárdan hiszem, hogy pénz nélkül is meg tudom csinálni, ha zsebemben van az orosz vízum. Bizalommal indulok útnak, hogy azok, akik támogatnak a Facebookon, támogatni fognak abban az esetben is, ha anyagi nehézségeim adódnának”.  

Kimaradt?