Havazástól kánikuláig: szélsőséges időjárás jellemzi a romániai nyarakat is

Nem az idei volt az első év, amikor júliusban havazott az országban. Meteorológusok szerint a legszélsőségesebb időjárással a nyári hónapokban kell számolni, ami Romániára is érvényes.

Nyáron Romániában nem ritka az elviselhetetlen kánikula, a hőmérséklet akár a 40-44 fokot is elérheti árnyékban, és éjszaka is sokszor 30 fok marad. Az átvonuló hidegfrontok azonban jelentős esőzésekkel járnak, a hőmérséklet ilyenkor 12-15 fokig is lecsökkenhet, a hegyekben pedig akár fagyhat és havazhat is.

Június a legcsapadékosabb

Június egyébként az év legcsapadékosabb hónapja, a melegrekordok pedig elsősorban augusztusban dőlnek meg. Júniusban átlagosan 10, nedvesebb nyarakon pedig akár 25 esős napra kell számítani. 2000 méter fölötti magasságban a havi 18-20 esős nap sem ritka.

A legtöbb csapadék ebben a hónapban a hegyvidéken esik, az átlagos csapadékmennyiség a Vigyázó- és a Szemenik-hegység esetében eléri a 177 millimétert, a Tarkő-hegységben pedig a 100 millimétert négyzetméterenként. De sokat esik júniusban például Nagybányán és Câmpinán is, ahol 100 milliméterre lehet számítani.

Az átlagos hőmérséklet júniusban 20 fok körül mozog, de nem kizárt a 40 fokos kánikula sem. Az ország leghidegebb övezeteinek városaiban éjszaka viszont nulla fokot is mérhetnek.

Július a legmelegebb

Július az év legmelegebb hónapjának számít, az ország déli részében az átlagos hőmérséklet 27 fok körül alakul. Júniushoz képest ebben a hónapban kevesebb a csapadék, de azért rekordmennyiségű eső is lehullhat. A leghidegebb éjszakákon az ország hűvösebb övezetiben a hőmérséklet akár nulla fok alá is süllyedhet, talajmenti fagyokra is számítani lehet.

Bár csapadékban szűkösebb az előző hónapnál, a 24 óra alatt lehulló csapadékmennyiség rekordja júliusban született meg: 224 milliméter eső hullott, ami már Indiában vagy Bangladesben is szép teljesítmények számít.

A legtöbb csapadékra természetesen a hegyvidéken lehet számtani: Sinaián 348, Predeálon 300, Nagyszebenben 255 milliméter eső is esett már négyzetméterenként.

Augusztus a melegrekordok hónapja

Az átlagos hőmérséklet júliushoz képest augusztusban visszaesik, a legmelegebbet, 44,5 fokot azonban ebben a hónapban mérték 1951-ben, a Brăila megyei, Râmnicelu községbeli Ion Sion faluban. Ezen a napon Amarán és Valea Argovei településen is 44 fok volt a meleg.

Az utóbbi húsz év során egyébként augusztusban nem volt ritka a 40 fok fölötti kánikula. Bukarestben augusztus folyamán a 41 fok volt a legnagyobb hőmérsékleti érték, Brassóban 37, a Csalhó-hegység 1907 méteres magasságban fekvő Toaca hegycsúcsán pedig 30 fokot mértek.

Érdekes módon augusztus 25-ét követően gyakran októberre emlékeztet az időjárás, az éjszakák pedig hidegek, fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet.

Nagyok a hőmérséklet-ingadozások

Június 29-én az ország déli felében, Calafaton, Bechetben és Caracalban 40 fokot mértek, ami mindössze két fokkal maradt el az ebben a hónapban regisztrált, 42 fokos kánikulától, amelyet 1938-ban jegyeztek Oravicán. Július elsején már 41 fok volt Giurgiuban és Zimniceában, de még Kovászna megyei Bodzafordulón is 34, Predeálon pedig 31 fokot mértek.

Két nappal később, július 3-án azonban gyökereset változott az időjárás: délben két órakor mindössze 14-18 fok volt Havasalföldön, Erdélyben is alig lépte túl a 20 fokot, az Omu csúcson pedig négy fokig hűlt a levegő.  Medgidiában viszont 29 fokot mértek, Pitesti-en pedig a július elsejei még 36 fokos meleg harmadikán, déli tizenkét órakor 12 fokra esett vissza.

De megtréfált minket a hőmérséklet július 16-án is, amikor Oltenițában, Urziceni-ben és Slobozián a maximális hőmérséklet alig 17 fok volt, a következő éjszakán pedig 5-10 fok közé csökkent.

Igen meleg volt a július 2007-ben, 24-én rekordhőmérsékletet mértek, ekkor Calafaton 44,3, Bechetben 44,2, Băilesti-en pedig 44 fok volt, de Csíkszeredában is 35,6, Brassóban pedig 37,2 fokra melegedett a levegő.

Forró nyarakon az éjszaka sem hoz enyhet. Ilyenkor a hőmérséklet Dobrudzsában, a Bánkságban, a Bărăganon 25 fok feletti a hőmérséklet 1992 augusztusában Oravicában példál 28,6 fokot mértek, de még Csíkszeredában, Alfaluban vagy Bodzafordulón sem csökken a hőmérséklet 17-18 fok alá.

Volt már -2,7 fokos hőmérséklet is

A sarkvidéki légtömegek hatására nyáron is igen alacsony lehet néha a hőmérséklet. A minimumot, mínusz 2,7 fokot 1950-ben Bodzafordulón mérték, 1989 júliusában pedig Poiana Stampei településen mínusz 1,3 fokos volt az éjszaka. Csíkszeredában sem ritkák a nulla fok körüli júliusi éjszakák, ennyit mérték 1996-ban is, amikor Brassóban is 3, Déván és Nagyszebenben 4 Targu Jiuban pedig 5 fokra csökkent a hőmérséklet. Bukarestben ekkor 8, Calafaton pedig 9 fokos volt az éjszaka.

A hideg éjszakák augusztusban sem ritkák: 1996-ban mínusz 1,8 fok volt Csíkszeredában, ahol a nappali maximum sem emelkedett 20 fok fölé. A leghidegebb augusztusi éjszaka Nagyszebenben 3,5, Bukarestben pedig 5 fok volt.

252 km/h-s sebességű szélvihar

A szélviharok elsősorban a hegyvidékre jellemzőek. 1800 méteres felüli magasságban havi átlagban 20 erősen szeles nap van, a városokban azonban alig 1-2 szeles napra lehet számítani.

A szél erőssége a hegyekben elérheti a másodpercenkénti 40 métert – ami 144 kilométeres óránkénti erősségnek felel meg. Ilyen erős szelek azonban előfordulhatnak a Bánságban és a Bărăganon is. A statisztikák szerint a hegyvidéken, 2500 magasságon felül százévenként egyszer akár 252 kilométeres óránkénti sebességet elérő szélvihar is tombolhat.

Az utóbbi években a szél a nyári hónapokban fölerősödött.  2012 júliusában az Omu csúcson valamint Nagyszebenben óránként 144, 2013-ban Sulinán 93, 2014-ben pedig Craiován 90 kilométeres erősségű szél fújt.

Kapcsolódók

Kimaradt?