Dúl a „régióháború” a Szociál-Liberális Szövetségben

Botrányig fajultak szerda este a nézeteltérések Szociál-Liberális Szövetségben (USL) Románia új közigazgatási felosztásáról. A liberálisok és a szociáldemokraták közötti konfliktust az Antena3 által nyilvánosságra hozott dokumentum váltotta ki, amelyet a hírtelevízió az USL hivatalos „régiós” törvénytervezeteként tálalt.

 A tervezetet Sorin Frunzăverde, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke dolgozta ki, aki a nap folyamán az Antena3-on azt mondta: ez az a jogszabály, amelyet az USL a parlament elé készül terjeszteni. Válaszul az esti órákban Liviu Dragnea szociáldemokrata kormányfő-helyettes kigúnyolta a liberális politikust, és határozottan cáfolta, hogy a dokumentum a pártszövetség által felvállalt tervezet lenne.dragnea-frunzaverde

Dragnea „bánsági tisztviselőcskének” nevezte Frunzăverdét, arra utalva, hogy a dokumentum kidolgozója Krassó-Szörény megye tanácsának elnöki tisztségét is betölti. Azt mondta: biztos abban, hogy ehhez hasonló tervezetek fel fognak még bukkanni a világhálón.

„Lesz majd olyan, amely szerint 8, 12 vagy akár 22 régióra osztjuk Romániát. Ám egyik sem a kormány elképzeléseit tükrözi” – jelentette ki a szociáldemokrata politikus, akit korábban a kormányfő a közigazgatási felosztásról szóló törvény kidolgozásával bízott meg.

Az Antena3-an bemutatott tervezet a jelenlegi fejlesztési régiókat ruházná fel közigazgatási jogkörökkel. Ez a változat beleillik az USL eddigi elképzeléseibe, csakhogy a Frunzăverde-féle dokumentum szerint a szociáldemokraták által uralt nagyvárosok (mint például Iasi vagy Konstanca) többé nem lennének régióközpontok. Vélhetően ez is magyarázza Liviu Dragnea szokatlanul heves reakcióit is.

Kimaradt?