Tudose: Románia viszonyulása a Moldovai Köztársasághoz nem változott soha

Túl a bukaresti kormányok politikai színezetein, Románia viszonyulása a Moldovai Köztársasághoz nem változott soha - jelentette ki a Mihai Tudose román kormányfővel való találkozását követően a Moldovai Köztársaság miniszterelnöke, Pavel Filip. 

A moldovai kormányfő hozzátette: véleménye szerint a kisinyovi politikai vezetőknek is el kellene sajátítaniuk ezt a fajta hozzáállást.  "Egyes kisinyovi hivatalosságok kemény nyilatkozatai ellenére a Moldovai Köztársaság tudja, kik az igazi barátai, és tudja, merre kell tartania. Ez az út Európa fele vezet, és azon értékek irányába, amelyek meghatározóak az Európai Unióban' - mondta a moldovai miniszterelnök. 

Mihai Tudose elmondta: az őszre tervezett együttes kormányülésig havonta találkoznak a két ország miniszterei, a közös projektek megvalósításának dinamizálása érdekében. A román kormányfő megerősítette, hogy Románia a nemzetközi porondon "Moldova ügyvédje és buzgó támogatója marad".

A gázvezetékről is tárgyaltak

A moldovai állami vállalatok privatizációjáról is beszélt Chişinău-ban Pavel Filip moldovai és Mihai Tudose román kormányfő. Pavel Filip moldovai befektetésekre buzdította a romániai cégeket. Pavel Filip kijelentette, hogy "Románia a legfontosabb kereskedelmi-gazdasági partnere a Moldovai Köztársaságnak." A moldovai miniszterelnök kifejezte reményét, miszerint jövő év végéig elkészül a Iaşi - Ungheni - Chişinău közti gázvezeték.

"A Moldovai Köztársaság függetlenségéről és energetikai biztonságáról van szó, ezért megegyeztünk abban, hogy nagyon gyors ütemre váltunk ezen projekttel kapcsolatban. A műszaki tervek néhány héten belül elkészülnek, és reméljük, hogy 2018 végére már működőképes lesz ez a gázvezeték' - mondta Filip.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?