Meglepő akcióval védik civilek a marosvásárhelyi fákat

Különleges módszerrel, a fák felöltöztetésével tiltakozott egy csoport fiatal Marosvásárhelyen  a vágások ellen. A Yarn-bombing akciót, amely több eseménnyel is kecsegtet, a Facebookon hirdették meg.

A fák jelenlétét a városban megszoktuk, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni azok jelentőségéről – írták az esemény meghívójában a szervezők, arra figyelmeztetve mindenkit, hogy a fák szebbé és jobbá teszik a városi környezetet, az időjárás viszontagságaitól megvédenek, biodiverzitást biztosítanak és olyan környezetet, ahol kellemesen el lehet tölteni a szabadidőt a családdal, barátokkal, ismerősökkel.

„A Yarn-bombing egy fadíszítő akció, városi bútorzat, ugyanakkor kifejező eszköz az általunk igényelt városi terekre, és ezzel élhetőbbé, szebbé és jobbá is tehetjük ezeket a helyeket” – fogalmaztak a szervezők, akik hétfő délután Marosvásárhelyen a Vársétányon indították el az első Yarn-bombing akciót. Színes sállal tekerték körbe az egyik fa törzsét, illetve másokat spárgával fontak körbe.

Elmondták, a fakivágások elleni tiltakozás egyik módszere ez, így szeretnék felhívni a város forgalmas részén a fák fontosságára a figyelmet.

Míg a civilek féltik a város fáit, a hivatal időközönként próbálkozik azok fokozatos kivágásával. Legutóbb a vár mellett, a felszámolt, egykori játszótér közelében vágtak ki egyet úgy, hogy a törzsét otthagyták. Bár eredetileg a faöltöztetési akció résztvevői azt is fel szerették volna díszíteni, óvó textíliákkal körbevenni, végül letettek szándékukról, nem akarták borzolni a kedélyeket.  

Kapcsolódók

Kimaradt?