banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

A legfelső bíróságon hallgatják ki Elena Udreát és Ioana Băsescut

A legfelső bíróságon hallgatják ki kedden Elena Udreát és Ioana Băsescut a 2009-es államelnök-választási kampány finanszírozásának ügyében. 

Elena Udrea és Ioana Băsescu az ellenük elrendelt hatósági felügyeletről szóló döntést óvták meg. 

A bíróság előtt Elena Udrea kijelentette: nem érti, miért nem hagyhatja el két és fél éve az országot. Azt nem fejtette ki, miért szeretne külföldre utazni. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) május 24-én emelt vádat Elena Udrea, Ioana Băsescu és Dan Andronic ellen a 2009-es államelnök-választást megelőző kampány finanszírozásával kapcsolatos ügyben. 

Elena Udreának - aki a tettek elkövetése idején regionális fejlesztési és turisztikai miniszter volt, és részt vett a 2009-es elnökválasztás egyik jelöltje, Traian Băsescu kampányában - kétrendbéli, megvesztegetés elfogadására való felbujtás és ötrendbéli pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia. 

Ioana Băsescu közjegyző, Traian Băsescu volt elnök lánya ellen sikkasztásra való felbujtás és pénzmosásra való felbujtás, Dan Andronic újságíró ellen pedig hamis tanúzás és bűnpártolás miatt emeltek vádat. Bíróság elé állítják még az ügyben Gheorghe Nastasiát, aki a tettek elkövetésének idején a regionális fejlesztési minisztérium főtitkára volt, Victor Tarhont, a Tulcea Megyei Tanács akkori elnökét, valamint Ioan Silviu Wagnert, az egyik többségi állami tulajdonú gazdasági társaság volt vezérigazgatóját. 

A vádhatóság szerint a 2009-es választási kampányban korrupciós ügyletekből, sikkasztásból és adócsalásból származó pénzösszegekből fizettek ki bizonyos szolgáltatásokat, és Elena Udrea közvetített a pénzre illegális úton szert tevő személyek, illetve a választási kampányban bizonyos szolgáltatásokat nyújtó cégek között. 

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?