Tudose: nem alkalmazzuk a bevétel alapú társasági adót

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta a kormánykoalíció hétfői ülését követően, hogy nem alkalmazzák a bevétel alapú társasági adót. 

A miniszterelnök azt mondta, hogy a pénzügyminiszterrel együtt hozták a döntést a Brüsszel fele vezető repülőúton, majd hozzátette: más módszereket keresnek azok számára, akik „azt hiszik, hogy okosabbak az államnál”. 
„Elektronikus úton, valós időben kell követnünk a pénzek útját és ezzel rá kell csatlakoznunk egy európai rendszerre, amely elkezdett működni. Akkor látni fogjuk, hogy hol mennek el indokolatlanul pénzösszegek az országból és európai kollégáinkkal együtt meg kell találnunk a lehetőségét annak, hogy ezek után adót fizessenek” – magyarázta a miniszterelnök. 

„Valahogy lesz” szolidaritási adó

Mihai Tudose ugyanakkor elmondta, még dolgoznak a szolidaritási adón, és valószínűleg „lesz valahogy”, de még nem állapítottak meg egy küszöböt. „Még dolgoznak a szolidaritási adón, és valószínűleg lesz valahogy, de még nem állapítottak meg egy felső küszöböt. (...) Ez nem egy cégekre kivetett adó. Ezt az adót azok a magánszemélyek fizetik, akik nagyon sokat keresnek (...), ez így történik mindenütt a világon” – nyilatkozta Tudose. Kifejtette: egyelőre nem állapították meg azt a küszöböt, amelyik fölött fizetni kellene ezt az adót. „Egyelőre szimulációk vannak, nincs még döntés a küszöbről” – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: amíg nincsenek eredmények, nem tudja megmondani, mennyi bevétele származna az államnak az adóból. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?