Kelemen szerint katasztrofálisak a jelenlegi régiók

Katasztrofálisnak tartja Kelemen Hunor Románia jelenlegi regionális felosztását.

„Fel kellene hagyni azzal a demagóg állásponttal, miszerint összedől a világ, ha ehhez a nyolc katasztrofálisan kialakított régióhoz hozzányúlunk" – jelentette ki az RMDSZ elnöke a RFI-nek adott szerdai interjúban a kormánypártoknak arról az elképzeléséről, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régiót közigazgatási hatáskörökkel ruházzák fel.

A politikus elmondta, a jelenlegi gazdasági régiók nem teszik lehetővé a határaikon belül lévő megyék egyidejű, állandó fejlődését, mi több, növelik a gazdasági szakadékot közöttük. „Ha ezt nem ismerjük be, és közigazgatási hatáskörökkel is felruházzuk a jelenlegi nyolc régiót, a következő húsz évre megpecsételjük Románia sorsát" – fogalmazott Kelemen.kelemen

Az RMDSZ elnöke szerint az új régiókat a statisztikai adatok, a megyék bevételei és fejlettsége, azaz a gazdasági realitások alapján kell kialakítani a kulturális hagyományok, a megyék közötti kapcsolatok figyelembe vételével. „Az új közigazgatási régiók kialakítását nem lenne szabad etnikai viták tárgyává tenni" – jelentette ki.

Kelemen elmondta, az RMDSZ 12-13 közigazgatási régió kialakítását javasolja. „Ez a felosztás lehetővé tenné valamennyi közösség és régió fejlődését 2014-2020" – fogalmazott a politikus.

Kimaradt?