A kolozsváriak utazhatnak elsőként az országban elektromos buszokon

Harminc elektromos autóbusz megvásárlására kiírt közbeszerzési eljárást sikerült lezárnia a kolozsvári polgármesteri hivatalnak, így hamarosan környezetkímélő járművekkel gazdagodhat az önkormányzat alárendeltségébe tartozó közszállítási vállalat buszállománya.

Az első 11 elektromos autóbusznak az adásvételi szerződés megkötését követő legfennebb 9 hónapon belül, tehát legkésőbb 2018 márciusáig kell megérkeznie a városba. A 11 autóbusz árát 85 százalékban svájci, 15 százalékban pedig saját alapokból fedezi az önkormányzat. A következő 19 autóbuszt viszont európai és önkormányzati alapokból vásárolja meg a város. Egy elektromos autóbusz ára 500 ezer euró.

Az autóbuszok egyenként 78 férőhelyesek, ingyenes wifi hálózattal, térfigyelő kamerával, légkondicionáló berendezéssel szerelik fel, illetve a mozgáskorlátozottak számára alacsony felszállási platformmal is ellátják őket.

A buszok szavatossági ideje 5 év, a karbantartási költségeket és az esetleges alkatrészcseréket ez idő alatt a gyártó, a Solaris cég vállalja. Az elektromos autóbuszok akkumulátorai 105 kilométeres táv megtételét bírják el, feltöltésük 13 gyors és lassú töltésidejű állomáson zajlik. A lassú feltöltés 6 órát, a gyors feltöltés pedig 10 percet vesz igénybe.

A kolozsvári önkormányzat minőségi, korszerű, szennyezésmentes és környezetbarát, európai színvonalú közszállítást szeretne biztosítani a város lakóinak. A közszállítás zökkenőmentesítésével az önkormányzat arra szeretné buzdítani a lakosságot, hogy személyautóik használata helyett válasszák inkább a busszal való közlekedést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?