Elutasította az alkotmánybíróság Grindeanu bizalmatlansági indítványra vonatkozó kérelmét

Elutasította szerdán az alkotmánybíróság Sorin Grindeanu volt kormányfő kérelmét a bizalmatlansági indítványról lezajlott szavazás körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatban. Sorin Grindeanu azt kérte, hogy vizsgálják ki az általa vezetett kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás körülményeit. 

Sorin Grindeanu június 29-én intézett levelet az alkotmánybíróság elnökéhez, Valer Dorneanuhoz, kérve, hogy vizsgálják ki az általa vezetett kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos szavazás körülményeit. 

A hivatalos források által az Agepres hírügynökségnek eljuttatott levélben Grindeanu azt írta: nem kéri a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos június 21-ei szavazás eredményének megsemmisítését, viszont arra kéri az alkotmánybíróság elnökét, vizsgálja meg, milyen körülmények között voksoltak a törvényhozók az indítványról, és a jövőben kötelezze a parlamentet, hogy tartsa tiszteletben a titkos szavazásra vonatkozó alkotmányos előírásokat. Grindeanu felidézte, hogy több honatya is úgy szavazott a bizalmatlansági indítványról, hogy láthatóvá tette opcióját, noha a szabályzat titkos, golyós szavazást ír elő. Hozzátette: javasolná, hogy a képviselőház és szenátus közös tevékenységeire vonatkozó szabályzatot egészítsék ki azzal a kikötéssel, miszerint amennyiben a szavazás nem az előírások betartásával történik, ismételjék meg azt. Grindeanu szerint az a mód, ahogyan a bizalmatlansági indítványról döntő, június 21-ei parlamenti szavazás lezajlott, alkotmányos jellegű jogi konfliktust idézett elő az állami hatóságok között, mivel a szavazás eredménye közvetlenül érintette a kormányt.

Július 5-én a szenátus és a képviselőház állandó bizottságai azt kérték az alkotmánybíróságtól, hogy utasítsák el Grindeanu kérelmét, ugyanis ennek megírásakor Sorin Grindeanu már nem volt miniszterelnök, hiszen a Hivatalos Közlönyben is megjelent már addig a bizalmatlansági indítvány eredménye. A voksolás titkosságával kapcsolatban a két ház bizottsága felhívta a figyelmet, hogy a szabályzatnak megfelelően zajlott a bizalmatlansági indítvány szavazása. 

Kapcsolódók

Kimaradt?