Jövőre megszépül a kincses város, új parkja is lesz

Sem a Farkas utcában, sem az Egyetem utcában nem létesülhet gépkocsiparkoló, mivel a lakosság egyértelműen tiltakozik ellene - vonta le a következtetést Emil Boc kolozsvári polgármester kedden, a Farkas utca felújításáról és gyalogosövezetté való átalakításának módozatáról szervezett közvitát követően.

Az elöljáró elmondta, valószínűleg a Házsongárdi temető bejárata előtti, jobb oldalon elhelyezkedő telket használnák fel a földalatti és felszíni parkoló kialakítása érdekében. Hozzátette, mivel a telek magántulajdonban van, az önkormányzatnak meg kell vásárolnia azt, mielőtt nekilát a munkának.szent-gyorgy-szobor-Kolozsvar-3-o

Şerban Ţigănaş, az Országos Építészkamara elnöke egy kolozsvári hírtelevíziónak elmondta, a kincses város egyik legszebb utcája a jövőben úgy lesz átalakítva, hogy az Egyetem utca felöli bejáratától a református templomig egységesen hangsúlyozza az utca építészeti és műemlék- gazdagságát. Nem számolják fel teljesen a gépkocsiforgalmat az utcában, ám szigorítják azt, és megszüntetik a parkolókat is, előnyben részesítve a sétálókat. A turisták és a kolozsváriak is kedvenc helyüknek tartják a Farkas utcát, ám jelenlegi külalakja nem előnyös az ott található műépítészeti remekeknek – magyarázta Ţigănaş.

„Az utca bejáratánál, a Babes-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt található parkoló helyére költöztetjük azt a Mária-szobrot, ami jelenleg a Szent Péteri templom udvarán található, hisz ez a szobor eredetileg is ezen a helyen állt"- magyarázta Ţigănaş. Az utca végében, a református templom előtt álló Szent György szobrot és környéket romantikus sétálóhelynek nevezte a műépítész, hangsúlyozva, hogy az utcarésznek ezt a romantikus jellegét kívánják erősíteni közösen a templom vezetőségével, ugyanis a városrendezési tervben szerepel a romkert megnyitása is a nyilvánosság számára.szobor

Másik nagy terve a városnak egy korszerű sportbázis és szabadidőközpont létesítése a város keleti részén, a mintegy 9 és fél hektáros Györgyfalvi negyedi területen, ami teljes egészében a helyi önkormányzat tulajdonában van. Ezt Kolozsvár elöljárója jelentette be szerdán és hozzátette, a munkálatokat még idén elkezdik, így jövőre át is adják a közel kétmillió euróba kerülő létesítményt.

Kimaradt?