Levélben kért törvénymódosítást medveügyben a kormányfőtől Borboly Csaba

A hétvégi medvetámadásokat követő bejelentésének megfelelően Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hétfőn elküldte Mihai Tudose miniszterelnöknek és Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek azt a levelét, amelyben a településekre vagy környékükre járó veszélyes medvék miatt a beavatkozás gyorsítását szorgalmazza, kérve a 2003. évi 52-es számú törvény módosítását.

A módosító javaslat az említett jogszabály 7. cikkelye 13. bekezdésének pontosításáról szól, amely így hangzik: ne legyen szükség egy rendelet harmincnapos közvitájára, hanem azonnal lépjen érvénybe a helyzet sürgős rendezése érdekében, amikor emberek élete vagy testi épsége forog veszélyben.

A javaslat konkrétabban szabályozná tehát annak lehetővé tételét, hogy az emberi élet biztonságára vonatkozó rendeletek közvitája esetében, mint amilyen a Bukarestbe múlt héten négy megyéből bevonuló önkormányzati és közbirtokossági vezetők által kért beavatkozási kvóta is, ne kelljen megvárni az előírt harminc napot.

Szomorú az idei mérleg

Amint a megyei tanács elnöke a levelében fogalmaz, csak az utóbbi héten négy személy sebesült meg medvetámadásban, amivel idén nyolcra emelkedett az ilyen Hargita megyei esetek száma. Tavaly 13 személy került kórházba medve okozta sérülés miatt, teszi hozzá az elöljáró.

A június 30-ig jelentett, nagyragadozók által okozott vadkárok száma 82, ebből 58-at tulajdonítanak medvéknek. 28 szarvasmarha, 146 kecske és juh, 38 méhkaptár és egy ló esett áldozatul a vadak támadásainak, amiről a környezetvédelmi tárcának tudomása van, hívja fel a figyelmet Borboly Csaba, és nyomatékosítja kérését: a lakosság egészsége és biztonsága, illetve a jelentős károk elkerülése érdekében sürgősséggel bocsássák ki a medvékre és farkasokra vonatkozó, közvita alatt álló beavatkozási rendeletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?