Kigyulladt a sepsiszentgyörgyi Makovecz ravatalozóház

Csütörtök reggel kigyulladt a Makovecz Imre által tervezett sepsiszentgyörgyi ravatalozóház tetőszerkezete.

A Szemerja negyedi református temető bejáratánál álló impozáns ravatalozóház teteje, mintegy 40 négyzetméteren vált a lángok martalékává, szerencsére a helyszínre érkező tűzoltóknak gyorsan sikerült megfékezniük a lángok terjedését.

Incze Zsolt szemerjai református lelkész esperes úgy nyilatkozott: feltételezések szerint a lángokat a nagy hőség okozhatta. A részben leégett tetőszerkezet újjáépítését jövő héten kezdik el, mondta a lelkész.  Marius Tolvaj tűzoltósági szóvivő megerősítette, hogy a tűzet a kánikula okozta. Magyarázata szerint a fából épült tetőszerkezet egy helyen túlmelegedett, majd füstölni kezdett. A tűzoltókat egy közelben lakó riasztotta, amikor látta az épületből felszálló füstöt. 

A sepsiszentgyörgyi, Szemerja negyedi református ravatalozóházat a magyar organikus építészet megteremtője, Makovecz Imre tervezte, aki szerint az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki, és a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá.

A sepsiszentgyörgyi ravatalozóházat 2005-ben szentelték fel. Makovecz Imre megfogalmazása szerint a ravatalozóház, halotti templom, ősi hagyományokat idéző dombház, ahol a torony a felszálló lélek, a kupola pedig a mindenséget jelképezi. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?