Cesaria Evora halála után jó évvel új albuma jelenik meg

Cesaria Evora több kiadatlan dala szerepel az új albumon, amelyet március első hetében adnak ki Mae Carinhosa (Mother Affection) címmel.

evoria mae1995 óta minden alkalommal, amikor Cesaria Evora a stúdióban dolgozott, a producere, José da Silva kérésére az énekesnő több dalt énekelt fel, mint amennyit az új albumra szántak. Ennek az volt a célja, hogy olyan dalok alkossanak egy új albumot, melyek tökéletesen illenek egymáshoz, és elejétől a végéig lenyűgözik a hallgatókat az összeállításból sugárzó harmóniával.

A felvételek között számos olyan található, melyeket végül nem fejeztek be teljesen, vagy pedig Cesaria döntése alapján maradt le az albumról. Egy évvel az énekesnő 2011. december 17-i halálát követően az eddig kiadatlan dalok közül 13 egy vadonatúj albumot alkot. A legelső szám a 2003-ban rögzített Sentimento kiadatlan változata - ezt a dalt 2009-ben Cesaria újra felénekelte mélyebb vokállal, és fel is került a 2009-es Nha Sentimento című lemezére.

cesaria-evoraAz új album a díva kedvenc szerzőinek műveit vonultatja fel. Teofilo Chantre (Mae Carinhosa - félig coladera, félig latin ritmusokkal), B. Leza és nagyszerű mornái (Dor di Sodade és Talves), Manuel de Novas, Gregorio Gonçalves és Nando da Cruz (a Petit Pays [Little Country] szerzője) a tündöklő Tchon de França (Land of France) és Esperança című dalokkal (marimbán játszik Manu Dibango) mind-mind helyet kaptak a luxus változatban DVD-t is tartalmazó kiadványon.

Az albumon megtalálható egy spanyol nyelvű bolero, a Dos Palavras is, mely először Mexikóban csendült fel 1962-ben a Los Bribones (The Rascals) előadásában. Ezt a dalt Cesaria azért vette be a repertoárjába, hogy örömet szerezzen a spanyol legénység tagjainak, akik Mindelo kikötőjében álltak meg - ekkor még az énekesnő is a sziget bárjaiban énekelt.

A Mae Carinhosa dalai átívelnek az 1997-es Cabo Verde című album rögzítési munkálataitól egészen a 2005-ben megjelent Rogamar című albumig. Mint a múltban mindig, zenészei társaságában Cesaria hangja ezúttal is nosztalgikus utazásra hív.

Kimaradt?