Közel száz roncsautótól szabadul meg Sepsiszentgyörgy a jövőben

A tulajdonosaik által útszélen, parkolókban elhagyott járművektől próbál megszabadulni a háromszéki megyeszékhely önkormányzata, ezért pontosan meghatározták, milyen autó tekinthető elhagyottnak, mivel korábban a tulajdonosok állandóan kibúvókat kerestek.

A nemrégiben életbe lépett határozat szerint a helyi rendőrség dolgozói hat kritériumot vesznek figyelembe, és ha ezek közül legalább három találnak, akkor a járművet elhagyottnak minősítik. Ezt követően felszólítják a tulajdonost, legvégső esetben pedig elszállítják a járművet, a magánszemélyeket 300 és 1000 lej közti összegre, a jogi személyeket pedig 1000 és 2500 lej közti összegre bírságolják.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat határozata szerint elhagyottnak minősül az a jármű, amelynek  például leereszkedett gumiabroncsai vannak, a karosszéria nagyobbik része megrozsdásodott, hiányoznak róla leszerelhető külső és belső elemek, kikelt benne a gyom, tárolásra használják, hiányzik a rendszámtáblája vagy érvénytelen.

Ezen kritériumok alapján a helyi rendőrség alkalmazottai 76 elhagyott autó tulajdonosát azonosították, közülük 48-at már felszólítottak, hogy távolítsa el a közterületről a járművét, és 34-en eleget is tettek a felszólításnak.

Minden esetben egyénileg határozzák meg az elhagyott autók elviteléről szóló határidőt ami után már büntetés jár a tulajdonosnak. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szerint a folyamatosan megújuló városkép kialakításának és megőrzésének számos feltétele van, ezek egyike, hogy a köztereket felszabadítsák az elhagyott roncsautóktól.

Kapcsolódók

Kimaradt?