Román érettségi: a harmadik tétel tűnt a legnehezebbnek a Hargita megyei diákoknak

Vegyes érzelmekkel hagyták el az érettségiző diákok a román nyelv és irodalom írásbeli után a vizsgaközpontokat Hargita megyében. A legtöbb fejtörést, mint lenni szokott, a harmadik tétel okozta a diákoknak.

Stîngă Manuela Nicoleta, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség román nyelv oktatásáért felelős szaktanfelügyelője a Maszolnak azt mondta, hogy véleménye szerint közepes nehézségű tételeket kaptak a diákok.

„Semmi olyan plusz feladatot nem kértek tőlük, amellyel az iskolában ne találkoztak volna korábban. A második tétel – ahol érvelő szöveget kellett írniuk – esetében is ez a véleményem, egy 18 éves diáknak már kell legyen saját véleménye az ilyen témákról” – fejtette ki a szaktanfelügyelő.

Szabó Zsolt, a gyergyószentmiklósi Battyhány Ignác Technikai Kollégium romántanára szerint is jó közepes nehézségű tételeket kaptak a diákok.  „Több diákommal is beszéltem már, mindegyikük azt mondta, hogy tanulással, jó felkészüléssel nem okozott gondot egyik tétel sem. Ennek az is oka lehet, hogy az iskolai felkészülések alkalmával sokkal nehezebb feladatokat oldottunk” – fogalmazott a pedagógus.

A humán szakosok tételeivel kapcsolatban elmondta, hogy a második, amelyben az iskolán kívüli filmművészeti nevelés hasznossága mellett kellett érvelniük, meglepően nehéz volt, és nem igazságos a humán szakosokkal szemben, akiknek csupán heti eggyel több román órájuk van, mint a reál szakosoknak, hogy ezt a tételt kapták. Ugyanakkor tavalyelőtt is Marin Preda-regényt kellett elemezni a vizsgán, amivel kapcsolatban az a véleménye, hogy túlságosan is egyetlen irodalmi korszakra koncentrálnak a tételek, holott számos más, értékes mű és korszak van a román irodalomban.

Hat vizsgaközpontban zajlott az érettségi

Hargita megyében 2244 diák írásbelizett. Hat vizsgaközpont található ott: kettő Csíkszeredában, kettő Székelyudvarhelyen, egy Gyergyószentmiklóson és egy Maroshévízen. Egyetlen diákot zártak ki az első írásbeli napján: a hévízi vizsgaközpontban az egyik vizsgázónak megszólalt a zsebében a telefon, holott előtte figyelmeztették, hogy le kell azt adnia.

A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban található vizsgaközpontban hat középiskola diákjai vizsgáztak. A gimnázium egyik matematika-informatika szakos diákja szerint könnyebb tételeket kaptak, mint a próbaérettségin, de ez nem jelenti azt, hogy egyszerű volt a vizsga. Hozzátette, elégedett az eredménnyel, annyira ment a vizsga, hogy a 6,50-7-es átlagot biztosan megkapja, de a nagyobb jegyben is reménykedik.

A Nagy István Művészet Líceum egyik diákja azért jött ki mosolyogva a vizsgáról, mert mint mondta, öt tételt tanult meg, és azt kapta, amelyiket a legjobban tudta. A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum egyik érettségizőjének ennél is nagyobb szerencséje volt: egyetlen tételt, Ioan Slavici Moara cu noroc-ját vágta be, ezért nem volt számára kérdéses, hogy a két lehetőség közül melyiket választja. Két olyan diákot is megszólítottunk, akiknek nem volt ekkora szerencséjük, ők ugyanis az utolsó, 30 pontot érő tételhez semmit nem írtak. Mindketten azt mondták, hogy arra számítanak, nem lesz meg az átmenő jegyük.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?