Mikó Imre Jogvédő Szolgálat: ijesztő méreteket ölt a magyarellenes hangulat

Az utóbbi napokban ijesztő méreteket öltött Romániában a magyarellenes hangulat és a gyűlöletbeszéd – állapítja meg pénteki hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, amely az elmúlt napokban közösség elleni uszítás vádjával bűnvádi feljelentést tett román politikusok és egy újságíró ellen.

A jogvédő szolgálat közlése szerint a közösségi média és a hírcsatornák román politikusok, újságírók és véleményformálók nacionalista üzeneteitől hangosak. Egy országos politikai válság közepette a román politikai elit, a média jelentős hozzájárulásával, újból előveszi a „magyar kártyát”, és a romániai magyar közösség ellen fordítja a közvéleményt – olvasható a hírlevélben.

A jogvédő szolgálat megállapítja: ahelyett, hogy a legnagyobb parlamenti párt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) sorain belül kialakult válságra koncentrálna, és ennek a válságnak a potenciális következményeire, a média nagyon gyorsan elterelte ezekről a közvélemény figyelmét azáltal, hogy hazugságokat terjesztett és xenofób megjegyzésekkel támadta a magyar közösséget.

Az előzmények

Az előzményeket felidézve a hírlevél emlékeztet: Liviu Dragnea, a PSD elnöke, a múlt héten bejelentette, hogy pártja bizalmatlansági indítványt kezdeményez Sorin Grindeanu miniszterelnök és kormánya ellen, amiért nem tartották be a választási kampányban tett ígéreteket.

Dragnea és szövetségesei számos parlamenti párttal, köztük az RMDSZ képviselőivel is tárgyalásba kezdtek, akik készen álltak támogatni az indítványt azzal a feltétellel, hogy a PSD-ALDE koalíció szavazza meg a nyelvi jogok bővítéséről és a regionális szimbólumok szabad használatáról szóló törvényt. Amint a média értesülést szerzett erről, a hírcsatornák pár órán belül valóságos nacionalista hisztériát generáltak, és azzal riogatták nézőiket, hogy a magyarok el akarják venni Erdélyt a románoktól.

Băsescu adta meg a hangot a politikosoknak

Traian Băsescu volt államelnök elsők között csatlakozott a soviniszta vélemények kórusához. Facebook-oldalán közzétett üzenetében felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a szenátus megszavazott egy törvényt, amely hivatalos ünneppé nyilvánította a romániai magyarok számára március 15-ét. Hazugságokkal és túlzásokkal teli üzenetében Băsescu azt fejtegette, hogy március 15-e sértő a románok számára, mivel „több tízezer erdélyi románt öltek meg a magyar grófok hadseregei, és egész falvakat töröltek el a föld felszínéről” az 1848-49-es szabadságharc alatt.

A volt államfő nem érte be azzal, hogy a történelmi tények eltorzításával és a többség látens nacionalizmusának szításával politikai tőkét kovácsolt magának – olvasható a hírlevélben. Üzenete végén gyakorlatilag megkérdőjelezte a magyar közösség azon jogát, hogy Románia területén megünnepelhesse a magyarok nemzeti ünnepét: „Senki sem állítja meg a romániai magyarokat, hogy március 15-ét megünnepeljék Budapesten”.

Ironikus módon éppen Traian Băsescu volt az, aki államelnökként 2010. március 15-én „kedves honfitársainak” nevezte a romániai magyarokat, és ünnepi üzenetében dícsérte az 1848-49-es magyar forradalmárokat, amiért azok az európai népek közös eszméiért harcoltak – emlékeztet a jogvédő szolgálat.

A lavinát a média indította el

A hírlevél szerint nacionalista hisztéria elsőszámú kezdeményezői a különböző hírcsatornák voltak. Különösen a Realitatea TV és a B1 TV műsoraiban lehettünk tanúi a politikusok és újságírók xenofób retorikájának.

A Realitatea TV „Jocuri de putere” (Hatalmi játszmák) című adásában a műsorvezető és a meghívottak egymást túllicitálva sorolták a magyarellenes véleményeiket, és szándékosan félreértelmezték az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet. Rareș Bogdan azzal rémítette a nézőit, hogy „egy különálló ország” létrehozására készülnek a magyarok „Erdély közepén”. Egyik meghívottja, Oreste Teodorescu újságíró pedig „visszamaradottaknak” nevezte a magyarokat, amiért több jogot szeretnének kivívni maguknak.

Továbbá nyíltan azzal fenyegette a magyar közösséget, hogy a román többség nem fogja ennyiben hagyni és fel fognak lázadni, ha a magyarok nem hagynak fel kéréseikkel. Ráadásul a műsor ideje alatt kirívóan hamis és szenzációhajhász szalagcímekett tüntettek fel a képernyőn azzal a céllal, hogy felszítsák a kedélyeket és megragadják a nézők figyelmét: „A székely zászló kötelező lesz Erdélyben”, „Különleges státusú régió Erdélyben, Koszovó mintájára”, „Erdély veszélyben! Dragnea el akarja árverezni”, stb.

A közismert újságíró és politikai elemző, Cristian Tudor Popescu a Digi24 hírtelevízióban, Băsescuhoz hasonlóan, március 15-e hivatalos ünneppé való kinyilvánítása ellen emelt szót. A jogvédő szolgálat szerint szándékosan túlzó terminusokban mutatta be a történelmi tényeket, ezzel is tovább szítva az amúgy is felkorbácsolt, magyarellenes közhangulatot: „Március 15-e a románok magyarok általi megaláztatását, diszkriminációját, hiteltelenítését, támadását és megölését jelképezi.”

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elítéli az utóbbi napokban szélsőséges formát öltött magyarellenességet az országos román, valamint a közösségi médiában. „Szervezetünk panaszt nyújtott be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál politikusok, újságírók, véleményformálók és minden olyan személy ellen, aki nyilvános fórumon magyarellenes nyilatkozatokat tett, és ezáltal hozzájárult hamis, félrevezető és xenofób üzenetek terjesztéséhez, amelyek a romániai magyar közösséget méltóságában sértik” – olvasható a hírlevélben.

Kapcsolódók

Kimaradt?