Szoknyában mentek dolgozni a hőség miatt férfi buszsofőrök

Meglepő formáját választották a tiltakozásnak Franciaországban a buszsofőrök. Nantes városában a városi közlekedési vállalatnál dolgozó sofőrök a nagy kánikula miatt kérvényezték, hogy térdnadrágban mehessene dolgozni, ám a vezetőség elutasította a kérésüket. 

Az egyik szakszervezet, a CFDT tagjai nem hagyták ennyiben a dolgot: demonstratív jelleggel kedden hat tagjuk szoknyában ment buszt vezetni. 

"Annyit kértünk, hogy engedélyezzék az erős hőséghez igazított ruha viselését. Nem engedélyezték, hogy rövidnadrágot vegyünk fel. Mivel a szoknya engedélyezett viseletként szerepel a belső szabályzatban, azt hordjuk" – mondta el Didier Sauvetre buszvezető.

A sofőröknek 2013 óta tilos a cég szabályzata szerint rövidnadrágot hordani. Az alkalmazottak azt szerették volna elérni, hogy engedélyezzék nekik a nyáriasabb ruhadarab viselését, ha a hőmérséklet 30 fok fölé megy.

"A kánikulában nem ritkán 50 fok is lehet a vezetőfülkében, hiszen a szélvédő a nap közepére teljesen felmelegszik. És mivel a buszokban nincs klíma, ezt szinte lehetetlen órákon át viselni. Az, hogy nem engedik, hogy sortot vegyünk fel, a diszkrimináció egy formája. A női buszsofőrök viselhetnek szoknyát. A férfiak nem. Pedig onnantól kezdve, hogy beszálltunk a fülkénkbe, senki se látja, rövid vagy hosszú nadrágot viselünk" – panaszolta Gabriel Magner, a szakszervezet felelőse, aki hozzátette: "A vezetőség irodái bezzeg klimatizálva vannak".

"Tudjuk, hogy ez nehéz, de csupán évente néhány napról van szó – mondta el a közlekedési vállalat elnöke, Pascal Bolo. – És egyébként sem vagyunk a mediterrán zónában. Az, hogy az összes sofőrnek rövidnadrágot biztosítsunk, óriási költséget jelentene a vállalatnak. Ráadásul az új buszokban már van klíma, a villamosokban pedig levegőztetés. Egyébként pedig az én irodám sem klimatizált" – tette hozzá.

Kimaradt?