Băsescu szerint Johannisnak a liberálisoknak kellene kormányalakítási megbízást adnia

Az államelnök ki tudja számolni a dolgokat annak fényében, hogy a kormányt bizalmatlansági indítvány benyújtásával buktatták meg, és a miniszterelnöki mandátumot a liberálisoknak kellene megkapniuk, állítja Traian Băsescu a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. 

„A PSD-ALDE koalíció gyengébben állhat az államelnök elé, mint a választások után, a Grindeanu-kabinet beiktatásakor. Nagyon gyengék és Johannis ki tudja számolni a dolgokat. Tudomásul vette, hogy a bizalmatlansági indítvány éppen csak átment a 15 kisebbségi segítségével, és tudja, hogy közel sem akkora parlamenti szavazóerővel kell szembenéznie, mint Grindeanu nevesítésekor” – nyilatkozta Băsescu szerda este a B1 televízióban. A PMP elnöke szerint a szociáldemokraták és a demokrata liberálisok alkotta koalíciónak ellenzékbe kellene vonulnia, és a jelenlegi ellenzéknek kellene új kormányt alkotnia. 

Arra kérdésre, hogy most ki tudna többséget alkotni a parlamentben, Traian Băsescu azt válaszolta: „Az ellenzék. A mandátumot a következő pártnak kell átadni, amely a legtöbb szavazatot szerezte, vagyis a liberálisoknak és nekik kellene megpróbálniuk többséget alkotni. Véleményem szerint Johannis államelnöknek kötelessége ezt tenni, mert semmilyen biztosítéka nincs arra, hogy három hónapon belül, Dragnea szeszélyeit követve, nem fogjuk megismételni a mostani helyzetet. Ezek az emberek alkalmatlanok a kormányzásra”. 

Traian Băsescu hangsúlyozta, eddig nem tárgyalt a liberálisok elnökével, Ludovic Orbannal. 

Az államfő csütörtökön reggel a Facebookon is megosztotta véleményét.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?